Burgemeester Eindhoven: kabinet talmt met wietexperiment

EINDHOVEN – Het kabinet zégt wel dat het wil experimenteren met gereguleerde wietteelt. Maar het duurt veel te lang voordat minister Grapperhaus (CDA, Justitie en Veiligheid) met een concreet voorstel komt, vindt burgemeester John Jorritsma van Eindhoven.

 

,,Ik maak me niet veel illusies over de voortgang. Ik heb de indruk dat er in Den Haag getalmd wordt. Hoe langer het duurt, hoe minder zin ik er in heb”, zei Jorritsma dinsdagavond in de Eindhovense raad, na vragen van D66. Volgens de burgemeester worden er in Den Haag steeds meer eisen aan de experimenten verbonden. ,,Er worden zoveel voorwaarden gesteld dat het geen zin meer heeft om te spreken van een experiment. Ik wil in vrijheid een experiment uitvoeren, niet in gebondenheid.”

Eindhoven was een van de vele gemeenten die vorig jaar aanbood mee te willen doen aan een experiment, toen in het regeerakkoord stond dat dit er moest komen. ,,Het duurt me veel te lang”, zei Jorritsma dinsdagavond tegen het ED. ,,Nu zijn we een jaar later, en de minister heeft nog steeds geen voorstel aan de Tweede Kamer gepresenteerd.”

VVD

Maar Jorritsma’s eigen VVD is toch juist een van de partijen die al jaren op de rem trapt als het gaat om zo’n experiment? ,,Daar ben ik deviant in, dat heb ik ook gezegd toen ik in Eindhoven solliciteerde als burgemeester.”  Jorritsma noemt de huidige constructie, waarin coffeeshops mogen bestaan maar de productie van wiet illegaal is, ‘hypocriet’. ,,Gedogen, daar heb ik niks mee. Je doet het of je doet het niet. En coffeeshops, dat zijn niet alleen obscure tenten, daar komen ook mensen zoals jij en ik.”

De illegale wietproductie leidt ondertussen wel tot enorme winsten voor criminelen, en daarmee tot andere vormen van criminaliteit. ,,Zolang er zoveel zwart geld omgaat is het dweilen met de kraan open.