Burgemeester wil coffeeshop De Jungle in Oss snel weer openen

De uitbaters van coffeeshop De Jungle in Oss kunnen zich voorzichtig gaan voorbereiden op de heropening van hun zaak. Burgemeester Wobine Buijs geeft hen binnen enkele weken namelijk toestemming om weer in bedrijf te gaan. Volgens Buijs wegen de argumenten vóór heropening zo langzamerhand zwaarder dan de argumenten tegen.

De Jungle in Oss.

De Jungle in Oss. © Gabor Heeres/Foto Mallo

De shop aan de Kromstraat werd in de nacht van 16 maart beschoten met een automatisch wapen. De dag erop besloot Buijs de deur voor onbepaalde tijd op slot te draaien. Ze zei de veiligheid van klanten en omwonenden niet langer te kunnen garanderen. Vorige maand nog probeerden de uitbaters een heropening af te dwingen via de rechter. Die stelden de burgemeester echter in het gelijk. Zodoende is het enige gedoogde verkooppunt van softdrugs in de gemeente al ruim twee maanden gesloten.

Politie

,,Er spelen enorm veel belangen mee”, zegt Wobine Buijs. ,,De veiligheid en openbare orde staan voor mij op één. Maar je moet ook rekening houden met de eigenaren en de klanten van de coffeeshop. Je wilt niet dat zij hun toevlucht zoeken in het criminele circuit.” De politie adviseert de burgemeester om de deur dicht te houden. Onder meer omdat de schutters nooit zijn gepakt en hun motief niet duidelijk is. Daarom bestaat de vrees dat er een nieuwe schietpartij kan plaatsvinden. Tenzij er een doorbraak komt in het onderzoek, blijft het standpunt van de politie volgens Buijs hetzelfde.

Burgemeester Wobine Buijs

Burgemeester Wobine Buijs © Dolph Cantrijn

,,Hun advies weegt heel zwaar mee. Maar er komt een moment dat ik de sluiting disproportioneel vind. Bijvoorbeeld omdat de shop een goede reputatie heeft en er veel mensen lijden onder de huidige situatie. Honderd procent veiligheid kan je bovendien nooit garanderen. Het heeft er daarnaast alle schijn van dat de criminelen met hun actie een sluiting voor ogen hadden. Eigenlijk spelen we de schutters nu dus in de kaart.”

Maatregelen

De burgemeester weet nog niet wanneer de deur weer open kan. Ze wil daarover eerst overleg met de politie en het OM, de zogeheten driehoek. Ook wil ze in gesprek met de uitbaters van de coffeeshop. Van hen wil ze bijvoorbeeld horen welke extra veiligheidsmaatregelen er genomen kunnen worden om een nieuwe schietpartij te voorkomen.

De kogelgaten in de ruit werden provisorisch afgeplakt.

De kogelgaten in de ruit werden provisorisch afgeplakt.© Tom Vos/BD

Tijdens de rechtszaak van vorige maand gaf advocaat Marcel Martens namens de eigenaren van De Jungle al aan dat de shop bereid is beveiligers in te huren die een oogje in het zeil houden. Over andere maatregelen wordt nog nagedacht. Martens wil er voorlopig niets over kwijt. ,,Ik vind het vanuit onze positie niet handig om daar nu al op in te gaan.”

Behoefte

De voorbije twee maanden zijn alle opties voor De Jungle besproken. Dus ook een permanente sluiting. Buijs heeft daar nooit wat voor gevoeld. Al was het maar omdat er dan waarschijnlijk een nieuwe shop naar Oss zou komen, met alle ellende van dien. ,,Aan de achterdeur van elke coffeeshop zit een illegale wereld. Ik vrees daarom dat er bij de aanvraag van een nieuwe shop ontzettend veel druk op onze ambtenaren wordt uitgeoefend. Half Nederland wil die stek waarschijnlijk hebben. Het is dan beter deze goede coffeeshop te behouden in plaats van een nieuwe te openen.”

Verschillende partijen waarschuwden twee maanden geleden dat de sluiting van De Jungle tot een toename in straathandel kon leiden. Dat lijkt in de praktijk mee te vallen. Vier omwonenden schreven de burgemeester dat ze blij waren met de sluiting, die volgens hen leidt tot minder parkeeroverlast. Ze schreven niets over illegale handel. Ook de politie heeft geen piek geconstateerd. ,,Wat je ook van De Jungle vindt,  de zaak voorziet nu eenmaal in een behoefte”, zegt Buijs. ,,Maar ik ben niet naïef. Ik weet ook dat er daarnaast nog gedeald wordt in Oss. Dat gebeurt helaas ook in harddrugs. Of onder minderjarigen. Dat staat volledig los van de sluiting van De Jungle.”