Cannabis? Daar word je toch stoned van? Vijf vragen over medicinale wietolie

Of het door de cannabisolie komt, kan Asseneer Freek van Eeks (1932) niet bewijzen. Maar volgens hem verdween de 12 centimeter grote tumor in zijn lever in de tijd dat hij het middel gebruikte. Van Eeks deed zijn verhaal in DvhN. Vijf vragen over cannabis als medicijn.

Cannabis? Daar word je toch stoned van?

Klopt. We kennen het vooral van wiet en hasj en het wordt veel gerookt om stoned, danwel high te worden. De cannabisolie wordt gewonnen uit wiet. Ook de olie doet zijn werk, maar gebruikers worden niet echt stoned zoals we dat kennen. Ze zeggen niet zo zeer high in het hoofd te worden, maar ervaren een meer lichamelijke verdoving. Juist die zorgt vaak voor pijnverlichting waar gebruikers naar op zoek zijn. Beginnende gebruikers moeten wel op zoek naar een geschikte dosering. Die kan variëren van een tot meerdere druppels per dag. En ja, als je veel gebruikt, heeft dat effect. ,,Mijn man is al eens flink van het padje geweest, omdat hij maar door bleef druppelen’’, vertelde een vrouw eerder in DvhN.

Wie hebben er baat bij het middel?

Bij zeer uiteenlopende kwalen lijkt het middel effect te hebben. Onder meer mensen met reuma, MS, kanker en de ziekte van Crohn zeggen pijnverlichting te ervaren na gebruik. Over de geneeskrachtige werking is veel discussie.

In hoeverre is er geneeskrachtige werking?

Daarover bestaat veel discussie. KWF Kankerbestrijding stelt dat goed en gedegen wetenschappelijk onderzoek de beste manier zou zijn om te achterhalen of het veilig en effectief is. KWF schrijft op de eigen website: ,,Het lijdt geen twijfel dat cannabis effect heeft op kankercellen, maar dat wil niet zeggen dat cannabis kanker geneest. Er is namelijk amper onderzoek bij patiënten gedaan. De claim dat cannabis(olie) kanker geneest, is dus niet te onderbouwen.’’

Is canabisolie legaal?

Medicinale wiet is in Nederland legaal, op recept, verkrijgbaar. Het wordt gemaakt in Veendam door Bedrocan. Er gelden strikte voorwaarden om in aanmerking te komen en de verzekering vergoedt vaak niet. De wiet van Bedrocan kan gerookt worden, maar het bedrijf adviseert andere manieren van toedienen zoals verdampen, drinken middels thee of door er olie uit te winnen.

De olie die Freek van Eeks gebruikte is afkomstig van de Social Club. Een stichting die illegaaal wietolie verstrekt aan leden die daar een kleine bijdrage voor doen van pakweg 10 euro per maand. De stichting begon in Leeuwarden en groeit harder dan een hennepplant. Een tweede zaak werd geopend in Groningen. Inmiddels is er dekking over het hele land met vestigingen in onder meer Zwolle, Amsterdam en Eindhoven. Duizenden mensen zijn lid.

 Toedienen van de olie kan met een flesje. Veel gebruikers druppelen het onder de tong.

Hoe kan die Social Club bestaan als het illegaal is?

De club strijdt voor legalisatie van wietteelt. Tot nu toe wordt de club gedoogd. Overal waar een vestiging opent schrijft de stichting de gemeente aan. Tot nu toe is ze geen strobreed in de weg gelegd. De oprichters denken dat dat mede komt doordat ook veel burgemeesters voor legalisatie van wietteelt zijn en dat er simpelweg mensen geholpen worden met het middel.