Cannabisverenigingen achter Tweede Kamer-springer

GROENLO – De Stichting Mediwiet en de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) steunen Hans Kamperman. De Groenloër deed donderdag een zelfmoordpoging door van de publieke tribune van de Tweede Kamer te springen. Hij wil legalisatie van wietteelt en medicinale cannabis.

Kamperman, die naar eigen zeggen ongedeerd bleef, bivakkeerde de afgelopen weken al voor de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag om actie te voeren en besloot dus donderdag van de tribune te springen.

‘Zeurpieten’

Sommige mensen, die niet bij naam genoemd willen worden, vinden dat Kamperman met zijn actie de zaak in een kwaad daglicht stelt. ‘Zeurpieten’, vindt Wernard Bruining van de Stichting Mediwiet.

‘Hans Kamperman is tegen het cannabisverbod. Dat verbod is een smoesje dat gebruikt wordt om de industriële hennep buiten te sluiten. En industriële hennep leidt tot schone brandstof, hernieuwbaar papier en mensvriendelijk medicijn. Het kan aardoliediesel vervangen en daarmee klimaatverandering tegengaan. Daarom steunen we zijn actie’, stelt Bruining.

‘Boodschap doorgenomen’

Maura Picavet, secretaris van de VOC, rept van een ‘eenmansactie’. ‘Veel mensen zijn geschrokken. Zeker Kamerleden.’ Maar hij ziet ook een positieve kant: ”Het schaadt de zaak niet per se. Heel veel mensen is het duidelijk geworden dat vijf planten voor jezelf niet mag. In dat opzicht is zijn boodschap doorgekomen.’