Coffeeshop ’t Keldertje in Kampen trekt fors meer bezoekers

blowKAMPEN – Het aantal klanten van coffeeshop ’t Keldertje in Kampen is in de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld. Dat staat haaks op de doelstelling waarmee vijf jaar geleden is begonnen met het gedogen van de coffeeshop in de Boven Nieuwstraat.

Burgemeester Bort Koelewijn vindt de stijging opvallend. Zo is in de afgelopen jaren het aantal klanten uit de gemeente Kampen vrijwel gelijk gebleven. In 2011 waren het er 697, vorig jaar 708. De extra klanten komen vooral uit de regio: 539 in 2011 om 1.223 in 2016.

Bezoekers van ’t Keldertje staan geregistreerd. Burgemeester Koelewijn wil laten onderzoeken of het mogelijk is om alleen klanten uit Kampen toe te laten. In het zuiden van het land is een min of meer vergelijkbare situatie. Alleen Nederlanders kunnen softdrugs kopen, buitenlandse toeristen niet meer.

Kampen wil ’t Keldertje sluiten. Voorwaarde is dat het aantal klanten daalt. Daarom wordt de coffeeshop sinds vijf jaar gedoogd. Nu de doelstelling niet wordt gehaald, wil Koelewijn de gedoogperiode verlengen.

De gemeenteraad beslist of de gedoogperiode wordt verlengd. In juni wordt de proef met ’t Keldertje besproken.