Coffeeshopbaas ‘De Pinquin’ eist snel heropening van zaak

Zi

  • Arend Hogerhorst in zijn zaak aan de Hommelseweg.

    Arend Hogerhorst in zijn zaak aan de Hommelseweg.

     

ARNHEM – Arend Hogerhorst van coffeeshop ‘De Pinquin’ in Arnhem wijst de aantijging van burgemeester Herman Kaiser van de hand dat hij een stroman zou zijn voor een crimineel in het drugscircuit. Arnhem Tegenover de bestuursrechter betoogde Hogerhorst gistermiddag dat alleen hij de baas is in zijn ‘nette coffeeshop’ aan de Hommelseweg.

Zijn advocaat Marcel Bosman vindt dat Kaiser de coffeeshop nooit had mogen sluiten ‘op basis van gekunsteld bewijs’.

Vergrootglas
Voor Franc Pommer, advocaat namens de burgemeester, ligt dat totaal anders. De belangrijkste inkoper van de wiet van De Pinquin was tot voor kort de spil van het bedrijf, zo redeneert hij. Die man ligt al geruime tijd onder het vergrootglas bij het Openbaar Ministerie op verdenking van witwas-praktijken. In januari volgde een serie invallen door de politie. Ook bij de Pinguin. Bij de invallen werden een vuurwapen, munitie, 25.000 euro en 6 kilo wiet in beslag genomen.

Sleutel
Tijdens onderzoek bleek dat Hogerhorst de sleutel voor de kluis van zijn zaak niet had en niets kon vertellen over de voorraad. Uit door de politie afgeluisterde telefoongesprekken zou bovendien gebleken zijn dat de inkoper bij De Pinquin de lakens uitdeelde. „Hogerhorst was afwezig.” Onzin, betoogt Hogerhorst „Ik slaap boven mijn zaak en ben als de dood voor een overval waarbij ze me dwingen om de sleutel van mijn kluis af te geven. Vandaar dat ik de sleutel altijd af geef aan een personeelslid.”

Nerveus
Dat hij de inkoop en controle op de voorraad aan anderen overlaat, heeft ook een goede reden, benadrukt Hogerhorst. „Mijn ogen zijn de laatste tijd slechter geworden, de tol van de leeftijd denk ik. Ik kan de wiet niet meer goed op kwaliteit controleren.” Dat Hogerhorst niet al te veel kon vertellen over omzetcijfers weet hij ook te verklaren. „Bij de inval stond ik ’s ochtends slaperig en nerveus in mijn zaak met twaalf agenten om mij heen. Dan sla je dicht.”

Advocaat Bosman stelt tevens dat Hogerhorst de boekhouding bewust laat doen door een accountant. „Een gemiddelde coffeeshophouder is geen rekenwonder.”

Schijnconstructie
Advocaat Pommer wijst erop dat ‘redelijke vermoedens’ van ‘een schijnconstructie’ in een coffeeshop een burgemeester het recht geeft de zaak te sluiten. Hogerhorst heeft de inkoper die volgens de gemeente de echte baas zou zijn, direct ontslagen. Hij wil zijn zaak snel heropenen. Uitspraak volgende week donderdag.