Coffeeshops halen hun wiet steeds vaker uit het buitenland

download (1)

Share

Foto ANP

Het is de nieuwe Opiumwet niet gelukt de grote illegale wiettelers aan te pakken. Ze zijn simpelweg vertrokken naar het buitenland. Dat zeggen verschillende kenners en mensen uit de softdrugs-branche tegen BNR.

ANP-16229701.jpg

Gemeenten pleiten voor cannabiswet
30/11/2015
ANP-30780550.jpg

Gemeenten: ‘Cannabisteelt moet gelegaliseerd worden’
30/11/2015

Iedereen die ook maar iets met de grondstof voor de wietteelt te maken heeft, is strafbaar. Dat is de kern van de nieuwe opiumwet die op 1 maart vorig jaar werd geïntroduceerd. Het kabinet hoopte met de nieuwe wet de grote, illegale telers te pakken krijgen.

Averechts
Maar die gaan naar het buitenland om hun spullen te halen of om te kweken. De doelstelling is dus niet gehaald. Sterker nog, er heeft zich een averechts effect voorgedaan. Het merendeel van de Nederlandse wiet gaat zelfs naar het buitenland voor export, zeggen experts.

De grote telers zijn naar landen vertrokken waar de planten buiten kunnen groeien, het beleid minder streng is, zoals Spanje, of zoals Oost-Europa, waar meer ruimte is en de autoriteiten lakser zijn.

 Growshops, coffeeshops en de consumenten zijn de dupe van de nieuwe opiumwet. Sommige growshops moesten de deuren sluiten, of de markt verleggen naar kleinschalige hennepteelt of kozen een ander gewas. Nu zijn het winkeltjes geworden waarmee je thuis moestuintjes kunt verbouwen. Coffeeshops hebben bijvoorbeeld last van de slechte kwaliteit wiet.