D66: Betrek coffeeshops bij wietproeven

D66 wil dat het kabinet coffeeshophouders betrekt bij de experimenten met gereguleerde wietteelt. Ook moet de regel op de schop dat deelnemende coffeeshops maar maximaal 500 gram hasj en wiet mogen opslaan.

 

Vandaag zal de Tweede Kamer praten over de experimenten met gereguleerde wietteelt, waarover de regeringspartijen afspraken hebben gemaakt in het regeerakkoord. Afgelopen vrijdag meldde het kabinet dat de proeven straks worden uitgevoerd in 6 tot 10 (middel)grote gemeenten. Voor de zomer komt daarover een voorstel naar het parlement.

Het kabinet wil de experimenten opzetten met medewerking van politie, openbaar ministerie, gemeenten en verslavingszorg, maar D66 vindt het belangrijk dat ook coffeeshophouders betrokken worden bij de plannen. ,,Zodat die gebaseerd zijn op de praktijk, niet op de theorie”, aldus Kamerlid Vera Bergkamp.

Coffeeshops mogen nu maar maximaal 500 gram hasj en wiet opslaan. Die voorraad moet vaak meermaals per dag worden aangevuld. Bergkamp: ,,Als de inkoop van een coffeeshop volledig transparant en legaal is, kan die regel wat D66 betreft komen te vervallen.” Dit voorstel zal moeilijk liggen bij coalitiepartner CDA, dat zware bedenkingen heeft bij de experimenten.

Tot slot wil de parlementariër dat de afspraak dat alleen inwoners van Nederland wiet of hasj bij een coffeeshop mogen kopen, alleen geldt voor grensregio’s. ,,De steden buiten grensregio’s die experimenteren met regulering moeten ook wiet of hasj kunnen verkopen aan mensen van buiten Nederland.