Doorbraak: nieuwe kabinet staat experiment toe met wietteelt door de overheid

Tien gemeenten mogen wiet gaan verkopen. Deze wiet wordt onder overheidstoezicht geteeld. Het geldt als een experiment om te zien of de drugscriminaliteit vermindert. Ook kan toezicht worden gehouden op de kwaliteit van de wiet.

Dit staat volgens RTL Nieuws in het conceptregeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat akkoord wordt naar verwachting dinsdag gepresenteerd. Ingewijden hebben het bericht bevestigd tegenover het persbericht

Het plan betekent een doorbraak in de decennia slepende discussie over het Nederlandse gedoogbeleid van softdrugs. In Uruguay is de handel in wiet inmiddels gelegaliseerd, net zoals in sommige Amerikaanse staten. In Europa zijn drugs verboden. Nederland is een uitzondering met het gedoogbeleid dat de teelt van wiet verbiedt maar de verkoop in coffeeshops toelaat. De levering aan de coffeeshops is ook illegaal en levert criminelen die de wiet telen en leveren dus veel geld op.

Volgens RTL zal één overheidsorganisatie een vergunning krijgen om de wiet te telen. De verantwoordelijke minister moet het plan verder uitwerken.

Opmerkelijk compromis tussen aankomende coalitiepartners

Het experiment moet uitwijzen of de criminaliteit afneemt. Ook moet blijken welke effecten de legaal geteelde wiet heeft op de volksgezondheid. Illegaal geteelde wiet bevat nu vaak veel schadelijke, te hallucinerende stoffen.

Het experiment is een opmerkelijk compromis tussen de aankomende coalitiepartners. D66 pleit voor legalisering om zo de criminaliteit de wind uit de zeilen te nemen. De politie en andere opsporingsdiensten kunnen dan hun aandacht richten op andere zaken. Ook zou de schatkist door belastingheffing profiteren – mogelijk een miljard euro. VVD, CDA en CU zijn vanouds gekant tegen de liberalisering van het drugsbeleid. Zij zien het als toegeven aan de drugscriminelen. Wietconsumptie zou ook de eerste stap zijn op weg naar verslaving aan hallucinerende en verdovende middelen en hard drugs.

Uitzonderingspositie voor Nederland in EU

Dit wietplan plaatst Nederland in een uitzonderingspositie in de Europese Unie. In 1996 noemde de toenmalige Franse president Chirac Nederland een ‘narco état’- een drugsstaat, een titel die jarenlang was voorbehouden aan cocaïneland Colombia. Maar de laatste jaren klinkt de roep vanuit Nederlandse gemeenten steeds luider voor de liberalisatie en legalisering van de wietteelt. Burgemeesters klagen over de toenemende criminaliteit en het drugstoerisme en de ondermijnende invloed van drugscriminelen op het opbaar bestuur. Die druk komt vooral uit gemeenten in Noord-Brabant en Limburg, waar de overlast van wietcriminaliteit groot is.

Tegenover de experimenten met legale drugs staat een ‘ondermijningsfonds’ van 100 miljoen euro om drugscriminaliteit aan te pakken.