Doorbraak op gebied van wietolie?

Medische cannabisolie is ontzettend populair, maar niet voor iedereen makkelijk te verkrijgen. Om die reden zijn een tiental Nederlandse gemeenten van plan om over te gaan op een coulanter beleid. Wie hier wietolie wil maken, mag dit doen zonder consequenties.

Legaal sinds 2003

Medicinale wiet is sinds 2003 legaal en is vanaf die tijd bezig aan een opmars. De wiet, die onder andere in de vorm van olie verkrijgbaar is, is een goede pijnbestrijder en helpt symptomen van verschillende ziektes te onderdrukken. Onder meer mensen met kanker en Gilles de la Tourette zeggen er baat bij te hebben.  Wietolie is overigens iets anders dan CBD-olie, een olie vervaardigd uit hennepplanten die bij veel drogisterijen te koop is.

Zo werkt de teelt

De teelt van de medicinale wiet wordt geregeld door het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), wat onderdeel is van het ministerie van Volksgezondheid. Zij vertrekken het goedje aan een teler die daar een vergunning voor heeft. Deze persoon zorgt er volgens voor dat het bij de apotheken terecht komt  waar iemand het op doktersrecept kan krijgen. Het nadeel hiervan is dat het afnemen bij een apotheek niet wordt vergoed. Omdat de vraag zo groot is en niet iedereen geld heeft om de wiet bij de apotheek te kopen, gaat de wens voor thuisteelt steeds meer leven. Het is immers zeer eenvoudig om van hennepbladeren wietolie te maken.

Thuisteelt

Die thuisteelt is een probleem, omdat er slechts 5 planten gehouden mogen worden. Als wordt ontdekt dat iemand deze planten heeft, worden deze vaak afgenomen. Hier willen de 10 gemeenten iets aan veranderen. Zij willen coulanter zijn en de planten niet afnemen als deze ontdekt worden in het huis van iemand die er volgens een arts aantoonbaar baat bij heeft. Onder andere Tilburg, Loppersum en de Drentse gemeente De Wolden willen dit doen