“Een joint, een Coca-Cola, een Stella of een iPhone: ik zie het verschil niet”

Topmarketeer ziet in cannabis perfecte pepmiddel voor onze economie: 1,6 miljard euro extra inkomsten en 30.000 jobs erbij

 Pieterjan Luyten Chris Burggraeve.
 Je wordt er doorgaans rustig van, maar voor onze economie kan wiet een stevig pepmiddel worden. Dat is de vaste overtuiging van Chris Burggraeve. De voormalige Chief Marketing Officer van AB InBev heeft een onderzoek laten uitvoeren naar hoe Belgen denken over cannabis en wat de mogelijkheden zouden zijn. “1,6 miljard euro extra inkomsten en 30.000 extra jobs op 8 jaar: 6 keer Ford Genk. Onze politici zouden er op zijn minst even over moeten nadenken.”

Een half jaar geleden raakte bekend dat Chris Burggraeve (53) twee opmerkelijke investeringen had gedaan. Hij richtte mee Toast op, een producent van voorgerolde joints, en stak ook geld in GreenRush, een digitaal platform voor allerlei producten op basis van cannabis. “Het nieuws werd in België snel opgepikt”, zegt hij. “Ik kreeg tientallen berichtjes en telefoons. Van activisten, van tegenstanders, van jonge Belgen met een business plan rond cannabis en van journalisten. Ik was enorm verrast door die aandacht, maar het toonde wel aan dat cannabis lééft.”

Burggraeve is niet de eerste de beste. Bij Coca-Cola werd hij marketingdirecteur Europa, bij AB InBev was hij vijf jaar CMO. “De man die jarenlang de hele wereld aan de Stella en de Budweiser probeerde te krijgen, wil ons nu jointjes laten paffen”, schreef deze krant. “We staan aan het begin van een revolutie”, zei Burggraeve in hetzelfde artikel en hij twijfelde geen seconde over die woorden.

“Alle vragen over België heb ik zes maanden geleden onbeantwoord moeten laten. Om de eenvoudige reden dat ik er niets vanaf wist. Ik woon en werk al acht jaar in New York. De bedrijven waarin ik geïnvesteerd heb, focussen uitsluitend op de States en Canada. Maar ik ben en blijf een Belg en dus heb ik me in de situatie verdiept. Ik ben met veel mensen gaan babbelen en vooral: ik heb InSites Consulting een studie laten uitvoeren – het eerste diepgaande consumentenonderzoek naar cannabis in België. De resultaten geven mijns inziens aan waarom de Belgische overheid werk moet maken van een regularisering.”

‘Omdat de consument het wil’, zei u daar eerder al eens over. Blijkt dat ook uit de Belgische studie?