Een tunnel naar een hennepplantage? ‘We maken veel mee – maar dit nog nooit’

In de bij toeval ontdekte tunnel onder het voormalige kringlooppand in Raalte zijn dinsdag ruim achthonderd hennepplanten aangetroffen. Of de politie behalve de twee aangehouden Raaltenaren (31 en 54 jaar) nog andere verdachten op de korrel heeft, wil woordvoerder Sigrid Passchier van politie Oost-Nederland ‘in het belang van het onderzoek’ niet zeggen.

Om dezelfde reden geeft Passchier geen informatie over de lengte van de tunnel. Deze begint in een naastgelegen garagebox en loopt door onder het al jaren leegstaande pand van Jan Stappenbelt. Die ontdekte de illegale ondergrondse kwekerij toen een aannemer een gat in de verzakte vloer sloeg. Tot zijn verbazing bleek dat 100 kuub aan zand was weggegraven om een hennepwekerij te kunnen opzetten. Het pand is afgesloten voor nader onderzoek.

De ondergrondse wietplantage strekte zich uit over twee loodsen.

De ondergrondse wietplantage strekte zich uit over twee loodsen. © Anke Arts

Bizar

Zo trof de politie de plantage aan.

Zo trof de politie de plantage aan. © Politie

Behalve woningeigenaar Stappenbelt reageert ook Salland Wonen verrast op de hennepkwekerij. Salland Wonen heeft – zonder dat ze het wist – jarenlang een garagebox verhuurd aan professionele drugs-criminelen. ,,We maken van alles mee, maar dit is wel heel bizar”, zegt Marijke Kool, directeur-bestuurder van de woningbouwvereniging.

Dat er onder de vloer van de garage illegale praktijken plaatsvonden bleef bij de woningbouwvereniging volledig onopgemerkt. ,,We hebben geen signalen van de politie of buurtbewoners gekregen”, zegt Kool. Ze heeft regelmatig te maken met wietplantages in huurpanden. Echter niet op deze schaal. ,,Het zijn meestal ‘huis-tuin-en-keukenplantages’. Wat er nu is gevonden, verbaast ons ook.”

Kool heeft één keer eerder zo’n bijzondere vondst meegemaakt. ,,De bliksem was ingeslagen in een woning in de gemeente Olst-Wijhe. Er brak brand uit op zolder. Die moest geblust worden. Toen ontdekte de brandweer een grote hennepplantage.”

Specialist

Johan Keizer is een in hennepzaken gespecialiseerde Amsterdamse strafrechtadvocaat en de man achter de website www.wietplantage-opgerold.nl. ,,Ik behandel al meer dan tien jaar hennepzaken, maar een kwekerij in een tunnel heb ik in mijn praktijk nog niet meegemaakt. Het gros vindt de politie bij mensen thuis of in bedrijfspanden.’’

Verhaal gaat onder de foto verder. 

Strafrechtadvocaat Johan Keizer.

Strafrechtadvocaat Johan Keizer. © Eigen foto

Aan welke straf moeten de verdachten uit Raalte denken?

,,Dat hangt af of er sprake is van recidive. Bij 500 tot 1000 hennepplanten hoort de eerste keer een taakstraf van 180 uur en twee maanden voorwaardelijk.’’

Wordt bij de strafbepaling ook naar mogelijke eerdere oogsten gekeken?

,,Jazeker, al is dit lastig te traceren. De politie probeert dit aannemelijk te maken aan de hand van bijvoorbeeld de hoeveelheid stof op koolstoffilters, hennepresten en administratie. Er wordt uitgegaan van tien weken per oogst. In het geval van Raalte moet de graaftijd worden afgetrokken. Ik ben heel benieuwd hoe lang ze met de tunnel zijn bezig geweest.’’

Wat is de straatwaarde van hennep?

,,Een plant levert gemiddeld tussen de 28 en 30 gram hennep op. De straatprijs voor 1 kilo is 4070 euro.’’