Eigen Kweek in Limburg: vader verplichtte zoon om cannabis te dealen

Eigen Kweek in Limburg: vader verplichtte zoon om cannabis te dealen
 

 

 

TONGEREN – Een vader uit Tongeren moet veertien maanden naar de cel omdat hij zijn zoon op pad stuurde om zelfgekweekte cannabis te verkopen. De zoon komt ervan af met een werkstraf.

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft een vader uit Tongeren die zijn zoon erop uitstuurde om zijn gekweekte cannabis te verkopen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien maanden en een geldboete met uitstel van 6.000 euro. De zoon moet een werkstraf van 150 uur uitvoeren en een boete met uitstel van 6.000 euro betalen. De rechtbank verklaarde de geraamde opbrengst uit de kleine plantage van 91.950 euro verbeurd.

Het openbaar ministerie omschreef deze zaak tijdens de behandeling begin maart als “de Tongerse versie van ‘Eigen Kweek’“. De 57-jarige man begon in 2008 met een kleine plantage omdat hij last had van chronische rugpijnen. Omdat morfine niet meer hielp, haalde de man een twaalftal cannabisplanten in huis. De cannabis die hij niet gebruikte, moest de zoon onder dwang verkopen.

Net niet gestopt

Eerst probeerden de twee om hun cannabis te verkopen aan coffeeshops over de grens. Omdat ze minder kregen dan verwacht, begonnen de twee mannen met het opzetten van een eigen netwerk van afnemers. Alle winst die de zoon als dealer maakte, moest hij aan zijn vader afstaan.

Het geld diende om in het levensonderhoud van de vader te voorzien en om een huis te kunnen kopen. Omdat het beoogde bedrag bijna bereikt was, werd er in 2015 begonnen met de afbouw van de plantage en werden nog enkele vaste afnemers bevoorraad. Volgens de advocaat van de vader wou hij er dit jaar mee stoppen. Tijdens de huiszoeking eind vorig jaar werden ook 300 xtc-pillen van slechte kwaliteit gevonden die de vader gekocht had om zijn rugpijn te onderdrukken.