Eindhovense coffeeshops willen soepelere regels

EINDHOVEN – Eindhovense coffeeshophouders willen veel meer handelsvoorraad opslaan dan het huidige maximum van vijfhonderd gram. Ook willen ze bij overtredingen even zwaar worden bestraft als bijvoorbeeld horecaondernemers. Dat zeggen Lisa Lankes en Arnout Ackermans van de Verenigde Eindhovense Coffeeshops (VCE), waarbij acht van de dertien Eindhovense zaken zijn aangesloten.

 

Ze hopen de gemeente over de streep te trekken met een keurmerk. Dat zou moeten worden toegekend aan coffeeshops die aan extra kwaliteitseisen voldoen. In Haarlem is zo’n keurmerk ingevoerd en mogen coffeeshops daarmee twee keer zoveel voorraad hebben als daarvoor.

De VCE legde dit onlangs in de week bij burgemeester John Jorritsma en wethouder Renate Richters voor, die een werkbezoek aflegden aan coffeeshop Pink. In januari volgt een nieuw gesprek over het Eindhovense coffeeshopbeleid. Het keurmerk – en dus soepelere regels – zou moeten worden uitgereikt aan coffeeshophouders die bijvoorbeeld personeel hebben dat klanten goed kan voorlichten over softdrugs en die uniforme klachten- en overlastprocedures hebben, zeggen Lankes en Ackermans. De VCE-coffeeshops werken aan een scholings- en examensysteem waarmee personeel opgeleid en getoetst wordt. Ook trapten ze vorige week in samenwerking met de provincie de campagne De Groene BOB af waarmee klanten worden gewaarschuwd dat drugsgebruik in het verkeer risico’s met zich meebrengt en dat de wet hiervoor is aangescherpt. Zo is sinds 1 juli de combinatie alcohol en drugs verboden, ongeacht de hoeveelheden.

Handelsvoorraad

De coffeeshophouders zouden het liefst meerdere kilo’s softdrugs opslaan in hun zaak. De huidige maximale handelsvoorraad van vijfhonderd gram wiet en hasj betekent dat – vanwege het aanbod van zo’n twintig soorten – zelfs op een rustige dag al meerdere keren nieuwe voorraad moet worden geleverd. Met alle risico’s van dien. Want het hele traject van kweek tot en met transport is tot de drempel van de coffeeshop illegaal.

Daarnaast zouden zaken met het keurmerk hetzelfde behandeld moeten worden als een kroeg. Als een minderjarige in een café betrapt wordt op het drinken van alcohol, volgen tot twee keer toe fikse geldboetes voordat na een schorsing de vergunning uiteindelijk zelfs kan worden ingetrokken. Maar een minderjarige in een coffeeshop betekent direct een halfjaar sluiting. Lankes: ,,Een draconische maatregel.”