Eis: werkstraf voor hennepkwekerij met 1.165 planten in Heteren

ARNHEM/ HETEREN – Een 55-jarige man uit Reusel had al een schuld van 80.000 euro toen er een hennepkwekerij in zijn bedrijfspand in Heteren kwam. Nu dreigt er een kleine twee ton bij te komen.

 

De officier van justitie stelt hem aansprakelijk voor de kwekerij met 1.165 planten die in augustus 2016 is gevonden in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Komkleiland in Heteren. De verdachte huurde het pand sinds mei 2015.

Verhuisbedrijf

De officier van justitie eiste maandag een werkstraf van 180 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Daarnaast wil hij dat de man de geschatte opbrengst van 190.000 euro inlevert. De verdachte zei dat hij het pand huurde om er een verhuisbedrijf te beginnen, maar de zaken gingen niet goed. Hij vertelde dit aan een klant, die wel een oplossing wist.

Volle mep

Eind april kwamen er mensen die een hennepkwekerij aanlegden in vier ruimtes van zijn pand. Wie de mannen waren, wilde hij niet zeggen. De kwekerij was niet van hem en hij verzorgde de planten ook niet, zo beweerde hij. Het enige wat hij had gedaan, zei hij, was zijn ruimte ter beschikking stellen in ruil voor 5.000 euro.

De officier van justitie ziet geen aanwijzing dat er anderen waren en houdt de verdachte voor de volle mep verantwoordelijk. Voor twee mannen uit Kerkdriel, die in het bedrijfspand waren toen de politie binnenkwam, eiste hij vrijspraak. Er zou te weinig bewijs zijn dat zij betrokken waren. Volgens de raadsman van de man uit Reusel was zijn cliënt niet meer dan een katvanger geweest.