Extra coffeeshop in Zwolle nog geen gelopen race

ANALYSERoy Lensink (41) uit Wezep wil een coffeeshop openen aan de Vechtstraat in Zwolle. De eerste hobbel is genomen, maar daarmee is de komst van de wietzaak nog geen gelopen race.

 

Waarom moet er überhaupt een extra coffeeshop komen?

Omdat het mag. De gemeenteraad heeft bepaald dat Zwolle plek heeft voor vijf coffeeshops. Op dit moment zijn er vier. Burgemeester Henk Jan Meijer gaf vorige week aan vijf geen gek aantal te vinden, met in het achterhoofd het criterium van één coffeeshop op 25.000 inwoners. In Zwolle wonen pakweg 125.000 mensen. Meijer denkt dat de druk op de andere vier verlaagd wordt als er een vijfde cannabiswinkel opent. ,,Er is een wachtlijst met exploitanten. De gemeenteraad heeft een kader vastgesteld voor burgers die willen ondernemen, dus dan vind ik dat ik zo’n aanvraag wel in behandeling moet nemen.”

Kan de coffeeshop niet ergens anders komen?

Jawel. Het ligt eraan of er een horecabestemming op een pand zit. Het is aan de initiatiefnemer om een locatie aan te dragen bij de gemeente Zwolle. Lensink probeerde het vier jaar geleden met een pand aan de Assendorperdijk, maar dat plan mislukte. De buurt was er niet gelukkig mee en verkeerstechnisch was het lastig. Tijdens de informatieavond van vorige week gaven aanwezigen aan dat een industrieterrein buiten de stad geschikter is voor een coffeeshop. De gemeente wil horeca en detailhandel echter juist weren van deze terreinen. Lensink vindt het pand aan de Vechtstraat, tussen hoorwinkel Schoonenberg en hengelwinkel Fly & Spin, wel geschikt: ,,Het voldoet aan alle voorwaarden en  is goed zichtbaar. Coffeeshops worden op deze manier goed verspreid over de stad.”

Waar zijn buren bang voor?

Roy Lensink wil een vijfde coffeeshop in Zwolle beginnen.

Roy Lensink wil een vijfde coffeeshop in Zwolle beginnen. © Frans Paalman

Dat ligt eraan wie je dit vraagt. Gemene deler is de angst voor parkeerchaos. Er zijn niet veel parkeerplekken voor het pand en de berekening die de verkeersadviseur van de gemeente Zwolle vorige week gaf, stelde omwonenden bepaald niet gerust. Hij sprak van honderd bezoekers per dag, terwijl buurtgenoten schermden met onderzoeken die uitgaan van minimaal 2,5 keer zoveel. Verder vrezen directe buren geur- en geluidsoverlast. Omdat binnen niet gerookt mag worden, zijn ze bang dat dit op straat gebeurt. Dat Lensink z’n shop tot elf uur ’s avonds zegt te willen openen in plaats van de toegestane één uur ’s nachts, is geen geruststelling. Ook snappen veel buren niet hoe de komst van een coffeeshop past in het gemeentelijk voornemen om winkelcentrum Diezerbrink op te knappen. Tegenover de beoogde plek van de wietwinkel is de Indische buurt, een wijk die lange tijd een zorgenkindje was voor de gemeente Zwolle op sociaal- en veiligheidsgebied.
Özcan Sevgül, eigenaar van de Zwolse coffeeshop De Tulp in de binnenstad, plaatst een kanttekening: ,,Er zijn veel spookverhalen. Een coffeeshop zorgt niet voor extra overlast, dat kunnen m’n buren bevestigen. Het enige probleem in de Vechtstraat is denk ik het parkeren.”

Kunnen buren de komst van de shop voorkomen?

Voordat de gemeente Zwolle de procedure door wil zetten, wilde ze de mening van de buurt horen. Het signaal dat de pakweg honderd aanwezigen vorige week afgaven was in ieder geval glashelder: geen coffeeshop hier. Daarentegen voldoet Lensink aan de gestelde voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de minimale afstand van 250 meter tot basis- en voortgezet onderwijs. Mocht de gemeente verder gaan met Lensink – een overweging waar ze nog zeker twee weken de tijd voor neemt – dan kunnen buren zienswijzen indienen, bezwaar maken en naar de rechter stappen.

En als de coffeeshop er toch komt?

Dan komt er een beheerscommissie waarin Lensink met buurtbewoners plaatsneemt. Daarin wordt frequent de situatie rond de shop besproken. Ook komt er een portier aan de deur. Die moet bezoekers aanspreken op verkeerd parkeergedrag en hij moet er streng op toezien of klanten 18-plus zijn. Op de vraag van een omwonende of er na een jaar een evaluatie kan komen, werd tijdens de informatieavond door andere buren met afkeuring gereageerd. Een coffeeshop in hun wijk is een spookbeeld dat ze hoe dan ook (nog) niet voor zich willen zien.