Gemeente gaat door met wietexperiment

De gemeente Almere blijft voorlopig bereid om mee te doen aan het landelijke experiment met staatswiet, dat in 2021 begint. Een voorwaarde is wel dat de kosten niet te hoog mogen oplopen.

Almere is door het Rijk uitgekozen om mee te doen aan het experiment met gereguleerde wietteelt. Coffeeshops mogen nu wel wiet verkopen, maar het is verboden om wietplanten te kweken. Daardoor zijn de verkopers aangewezen op illegale bronnen. Het kabinet wil bij wijze van proef in een aantal gemeenten de kweek legaliseren.

Overleg over de kosten
De gemeenteraad besloot dus door te gaan met het project maar wil wel dat burgemeester Franc Weerwind gaat praten met het Rijk over de kosten van het experiment. Volgens de burgemeester is de stad in vier jaar tijd ongeveer één miljoen euro kwijt aan de proef. De raad wil weten wat het Rijk van dat bedrag voor zijn rekening neemt.

Een voorwaarde voor Almere om te mogen meedoen aan de pilot is dat alle coffeeshops moeten meedoen. Van de drie Almeerse verkooppunten wil één niet meedoen. De burgemeester zal die coffeeshop moeten sluiten als de stad meedoet.