Gerard Joling des duivels om nepnieuws om politie-inval wietplantage

Gerard Joling heeft aangifte gedaan wegens het verspreiden van nepnieuws. De 57-jarige zanger was op de verjaardag van zijn eerste manager Jan van Doorn toen een vriend hem confronteerde met zijn vermeende wietplantage. ,,Je bent toch opgepakt?”, klonk het tot grote verbazing van Joling.

 

Een inval door de politie na een melding dat hij een wietplantage in huis zou hebben? Daar klopt volgens Joling helemaal niets van. De Topper is zelfs woedend omdat iemand zomaar nepnieuws via een website de wereld in heeft geholpen. ,,Ik heb met drugs helemaal nooit wat te maken willen hebben. Laat iedereen lekker zijn gang gaan, maar ik hoef het niet”, foetert hij in De Telegraaf.  ,,Het is fakenieuws, maar wel een bericht dat als een bom insloeg. Ik ben gek gebeld!”

Joling verliet het feestje en snelde naar het politiebureau in Aalsmeer. Daar deed hij meteen aangifte van de opmerkelijke gebeurtenis, al was het leed toen al geschied volgens de zanger. ,,Het was in die korte tijd al door 15.000 mensen gedeeld en overgenomen op hun eigen platform. Een ander probleem is dat zo’n artikel nog jaren terug kan komen als je m’n naam intikt op Google”, verklaart hij.

De agenten begrepen de ernst van de zaak en schakelden een speciaal team vanuit Groningen in. Die wisten binnen een uur het stukje van de website te verwijderen en gaan nu verder uitzoeken wie hier verantwoordelijk voor zijn. ,,Ik ken de mensen niet die achter deze site zitten. En zij mij ook niet, denk ik…”, aldus Joling.

Goede naam

Volgens Jolings manager Wino is het vooral een kwalijke zaak dat de naam van de zanger is besmet. ,,Het wordt door veel mensen gelezen en dat is absoluut niet de bedoeling. We hebben aangifte gedaan en de politie zoekt het verder uit. Daar willen we het bij laten”, zegt hij tegen deze site.

De zaak krijgt absoluut nog een staartje. Als er meer bekend wordt over de daders, stuurt Joling een advocaat, die nu uitzoekt wat voor stappen ze kunnen ondernemen, op ze af.