Gilze en Rijen: drugsbeleid aanscherpen

 

  • Cannabis is de meest verhandelde drug, gevolgd door heroine en cocaïne.

     

GILZE EN RIJEN – Burgemeester Boelhouwer van Gilze en Rijen gaat harder optreden tegen drugsgebruik en drugshandel. Hij scherpt het zogeheten Damocles-beleid (de bestuursrechtelijke aanpak) op een tiental punten verder aan. Er wordt eerder gewaarschuwd en een pand gaat eerder op slot.

Zo krijgt iemand die meer dan 5 gram softdrugs in bezit heeft direct een bestuurlijke waarschuwing. Die ondergrens ligt nu nog op 30 gram. Een woordvoerder van de gemeente legt uit dat de burgemeester hiermee de strafrechtelijke aanpak volgt. Volgens het gedoogbeleid van het Openbaar Ministerie mag iemand maximaal 5 gram cannabis (wiet, hasj) in bezit hebben.

Bij bezit van een ‘aanzienlijke hoeveelheid’ van vijttig hennepplanten of 1500 gram hennep gaat een woning of pand direct voor twee maanden op slot. In de oude regel werd eerst nog gewaarschuwd.

De aanscherping van het Damocles-beleid, met onder meer ook verlenging van de verjaringstermijn van drie naar vijf jaar waarna een pand weer met een schone lei kan beginnne, staat maandag op de agenda van de commissie middelen. Het is de bevoegdheid van de burgemeester het drugsbeleid aan te scherpen.