De groene tuin is terug van weggeweest

Het lijkt zo lekker praktisch: tegels in de tuin. Maar tóch moet het anno 2018 anders. In het kader van duurzaamheid is de groene tuin terug van weggeweest.

 

De onderhoudsvriendelijke tuin maakt plaatst voor de weelderige groene gaard. Dit vanwege het veel gezelligere aanzicht, maar er zijn ook bijkomende voordelen. ,,Als regenwater op groen valt in plaats van op tegels, wordt er veel meer water opgenomen in de grond. Zo hoeft het niet allemaal via het riool te worden afgevoerd. Dat helpt wateroverlast te beperken”, zegt Monica Kramer van tuincentrum Ockenburg in Den Haag. ,,Zeker nu het steeds vaker en harder regent, proberen we zoveel mogelijk groen te verkopen.”

Ook Marcel Koene van tuincentrum De Carlton in ‘s-Gravenzande ziet het als zijn taak om ‘zijn steentje bij te dragen’. ,,Voordat mensen hun tuin inrichten, komen ze zich vaak bij ons oriënteren. Wij laten hen zien dat het ook anders kan dan een dichtgetegelde tuin. Hoe groener je tuin, hoe beter de natuurlijke waterafvoer”, zegt hij. ,,Ook door naast het terras een grindstrook of een border te maken, kan het water vanaf het terras sneller de grond inzakken.”