Grondig debat over wiet in Apeldoorn

De Apeldoornse politiek gaat bespreken hoe om te gaan met softdrugs. Daarbij hoort ook de vraag of Apeldoorn mee zou moeten doen aan een proef met legale wietteelt.

 

Het nieuwe kabinet gaat zo’n proef mogelijk maken. Burgemeester John Berends ziet het zitten om Apeldoorn daarvoor aan te melden, liefst samen met een buurgemeente zoals Deventer. Hij benadrukte tegenover deze krant dat dat staat of valt met de ruimte die hij van de gemeenteraad krijgt.

Geen meerderheid

In eerste instantie is daar geen politieke meerderheid voor, blijkt uit een rondgang. Berends geeft echter niet op voorhand op. Hij wil de discussie wel aangaan op basis van argumenten, zo maakte hij donderdagavond duidelijk in de gemeenteraad. Een van die argumenten is dat bij legale wietteelt er controle is op de kwaliteit van de drugs. De raad neemt op zijn beurt de handschoen op en zal binnenkort het debat aangaan. Het zal dan overigens ook over andere aspecten van softdrugsbeleid gaan.

Voorlichting

Tot nog toe zien CDA, D66, VVD, ChristenUnie en SGP niets in een Apeldoornse rol in de proef. Hetzij om ideologische redenen, hetzij door de overtuiging dat Apeldoorn hierin niet voorop moet lopen. GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Progressief Sociaal Apeldoorn zien een proef in Apeldoorn wel zitten. Onder voorwaarden, zoals goede voorlichting over softdrugs en ontmoedigingsbeleid.