Handhaving op bouwsels en milieu in Waalwijk onder druk door ‘wiet

WAALWIJK – De focus van Waalwijkse handhavers ligt meer en meer op ondermijnende criminaliteit en illegale wietteelt. Hierdoor komen ze minder toe aan hun overige taken.

 

De strijd tegen ondermijnende criminaliteit en de wietteelt is in Waalwijk zo hevig dat handhavers van de gemeente minder tijd hebben voor andere taken, zoals het toezicht houden op bouwen en milieu, stocksales, parkeren en hondenpoep. ,,De laatste jaren is de strijd tegen ondermijnende criminaliteit erbij gekomen en daar hebben we geen blik nieuwe medewerkers voor open kunnen trekken”, geeft burgemeester Nol Kleijngeld aan.

We hebben geen blik nieuwe medewerkers open kunnen trekken voor de ondermijnende criminaliteit

Nol Kleijngeld, burgemeester Waalwijk

Waalwijk is veel tijd kwijt aan de strijd tegen wietcriminaliteit. Zeker omdat de gemeente de regels heeft aangescherpt. Net als in Tilburg wordt bij elke drugsovertreding de woning waar de overtreding is geconstateerd gesloten. Een rigide beleid waarbij momenteel een rechtszaak loopt over de vraag of gemeenten niet té hard optreden. Volgens Kleijngeld moet hij wel. ,,Als we een andere grens vaststellen, worden we beduveld. Dan gaan ze één plantje onder die grens zitten.

Bouwprojecten

Bij grote bouwprojecten houdt de gemeente wel de vinger aan de pols. Neem de verbouwing bij Piet Klerkx. Kleijngeld legt uit dat de gemeente in zulke gevallen een risico-inschatting maakt. ,,Bij Piet Klerkx bleef de winkel tijdens de verbouwing gewoon open, dus zijn er veel mensen in de buurt. Dat is van een andere orde dan een serre die iemand aanbouwt.”

Ook wijst Kleijngeld op de eigen verantwoordelijkheid van Waalwijkers bij een verbouwing. Andere projecten die Waalwijk wel intensief volgde, zijn de verbouwing bij de Walewyc en het project bij de entree van Landgoed Driessen aan de Koetshuislaan.