Hasj-verdachte (5,7 gram!) ontsnapt uit gevangenis Bali

Dat Indonesië een ontzettend k*tland is als het gaat om (soft)drugs is bekend. Voor het minste of geringste vlieg je daar de bak in, zoals twee Nederlanders eerder dit jaar overkwam. Ook de Amerikaan Christian Beasley zat sinds deze zomer in een overvolle gevangenis op Bali nadat ie betrapt was met 5,7 gram hasj, maar hij wist deze week op spectaculaire wijze te ontsnappen!

Zero tolerance

Als je ‘Indonesië’ intikt op de zoekfunctie op CNNBS krijg je een serie treurige verhalen voorgeschoteld. Het grootste islamitische land op aarde (qua inwoners) treedt keihard op tegen drugs, waarbij er uiteraard geen onderscheid wordt gemaakt tussen soft en hard. En als ze een buitenlander kunnen pakken zullen ze het zeker niet laten, want daarmee kan ook buiten de eigen landsgrenzen ‘gepronkt’ worden.

Letterlijk soms, zoals Djaï Heijn (25), lid van supermarktfamilie Heijn, twee jaar gelden mocht ervaren toen ze hem in een oranje overall voor de tv-camera’s sleepten nadat ie met wiet was gevat.

En in juli van dit jaar was Noord-Hollander Nicolas Dennis L. de sjaak in Indonesië (onderstaande foto), nadat ie gepakt was met zeggen en schrijven 0,83 gram (!) hasj. Een futiel vergrijpje van niks, maar het kan je in deze bananenrepubliek zomaar een jarenlange gevangenisstraf opleveren.

Overvolle gevangenissen in Indonesië

Overigens vlieg je sowieso alvast een onwelriekende en overvolle cel in als je alleen nog maar verdachte bent, zoals de 32-jarige Christian Beasley uit Californië in augustus in toeristengebied Kuta op Bali overkwam. Bij een postkantoor daar werd de Amerikaan gearresteerd toen hij een pakje met 5,7 gram hasj ophaalde, waarna hij direct in de beruchte Kerobokan gevangenis werd gesmeten, een miezerige 6 kilometer van het strand vandaan. In deze bak zitten geregeld buitenlanders die met (soft)drugs gepakt worden, al dan niet na een opzetje van lokale bewoners en/of ambtenaren. Het cellencomplex is gebouwd voor maximaal 323 gevangenen, maar er worden er door de Indonesische autoriteiten zonder pardon 1378 (!) in gestopt…

Onze held van de week: Christian Beasley

Een normale praktijk trouwens in veel Aziatische landen, maar nog eens extra aangewakkerd door de felle war on drugs die president Joko Widodo in Indonesië heeft uitgeroepen. Een drugsoorlog waarbij hij niet schroomt om buitenlanders te executeren wegens drugssmokkel, zoals een Nederlandse xtc-handelaar enkele jaren geleden overkwam.

Spectaculaire ontsnapping

Hoe dan ook, na een aantal maanden vast te hebben gezeten – zonder dat er een proces is geweest over de beschuldiging van ‘verkopen van verdovende middelen’ – vond Beasley het welletjes en hij besloot samen met een andere Amerikaan, de 57-jarige Paul Anthony Hoffman, te ontsnappen. Naar verluidt zaagden ze afgelopen maandag stalen balken in het plafond kapot, klommen naar buiten via een touw en sprongen vanaf een 6 meter hoge muur hun vrijheid tegemoet!

Yudith Satria Hananta van de politie in Badung moest de ontsnapping met het schaamrood op de kaken toegeven, maar kon tegelijk melden dat de oudste Amerikaan alweer in de kladden was gegrepen. Getuigen en (al dan niet corrupte) bewaarders worden ondervraagd door de politie, die nog steeds met man en macht zoekt naar de jongste Amerikaan op het toeristeneiland…

Laten we vurig hopen dat Christian veilig een wél beschaafd land weet te bereiken. En laat dit zoveelste geval van idioterie omtrent een miezerige hoeveelheid wiet of hasj een waarschuwing zijn voor anderen om je absoluut niet met (soft)drugs in te laten als je dan toch zo nodig naar Indonesië op vakantie wil!