Helmondse hennep in de machine, bruikbare stofjes eruit

HELMOND – Vorig jaar stonden in Helmond twee weilanden vol hennep. Die planten verdwenen in de machine van Gerald Megens. Wat er uit kwam? Een bruine pasta vol waardevolle stofjes.

De machine van Gerald Megens oogt als een reusachtige wasmachine. Een roestvrijstalen kolos met een trommelinhoud van honderd liter. Met wat fantasie is het ook een wasmachine: alles wat erin gaat, komt er schoon uit. Ontdaan van bruikbare, waardevolle stofjes.

Dat ‘wassen’ gebeurt niet met water, maar met koolzuurgas onder gigantisch hoge druk. Superkritische CO2-extractie, heet dat officieel. Dit levert zuivere grondstoffen op. Een handig proces om bijvoorbeeld etherische olie uit lavendel te halen, vet van cacaobonen te scheiden of lignine uit hennep te trekken.

Wij kweken hennep kweken met een verwaarloosbaar percentage THC.

Gerald Megens

Met dat laatste is Megens volop bezig. Hennep is niet alleen onder rokers populair. De plant bevat ook veel lignine. Dat is een bindmiddel voor bijvoorbeeld inkt, verf en papier. „Dat is meestal op aardoliebasis. Hennep is duurzaam en groen.” Daarnaast heeft hennep supersterke vezels, geschikt voor touw, beton of kunststof.

Tekst gaat verder onder de foto.

Hennephout.

Hennephout. © FotoMeulenhof

De extractiemachine staat in de hal van Bodec, de ‘experimenteerfabriek’ van het Food Tech Park in Helmond. Daar huurt Megens met zijn bedrijf OmniExtract een plaatsje. De afgelopen maanden draaide hij 150 ton hennep door zijn machine. De planten werden geoogst op velden in Helmond, Liessel, Erp en Uden.

De trommel gaat vol groen, de machine zoemt een uur en dan loopt aan de achterkant een bruine pasta eruit, de lignine. „Het hout ziet er daarna nog precies hetzelfde uit. Dat is nog steeds beschikbaar voor plaatmateriaal of stalbedekking.”

Megens spreekt bewust van hout, want met blaadjes mag hij niks doen. „Dat is de wet. Ondanks dat wij hennep kweken met een verwaarloosbaar percentage THC (het stofje waarvan je high wordt, red.).”

Hennepvezels.

Hennepvezels. © FotoMeulenhof

Ondernemen met hennep is lastig, zegt Megens. De plant is besmet vanwege de drugsvariant. „De olie-industrie en farmaceutische industrie hebben flink gelobbyd tegen hennep.” Zij hebben immers aardolie en niet-natuurlijke, synthetische geneesmiddelen te slijten.

Ik heb hen­ne­pam­bas­sa­deurs nodig.

Gerald Megens

Het is bovendien kostbaar wat Megens doet. „Wij zijn de enigen die met dit apparaat in deze omvang hennep verwerken.” Het kostte ook moeite om vorig jaar een loonwerker te vinden die de hennep kon oogsten. „Het gewas is taaier dan bijvoorbeeld mais.”

Desondanks gelooft Megens in de winstgevendheid van zuivere hennepvezels en lignine. „Hennep bevat net zoveel lignine als dennenhout en het groeit overal en heel snel. Dat is heel duurzaam. Dit jaar willen we veertig tot vijftig hectare landelijk telen. Maar ik kan het mooi vertellen, ik heb ambassadeurs nodig. Mensen moeten het ervaren dat een huis van hennepbeton veel beter is geïsoleerd en minder vochtig is. En bovendien veel langer blijft staan. Ken je die oude vakwerkhuizen in Duitsland? Daarin is ook hennep verwerkt.”