Hennep is strop voor corporatie

LOCHEM/ZUTPHEN – Hennepteelt in huurwoningen is een zeer vervelende kostenpost voor woningcorporaties. Dat blijkt uit een rondgang in de regio Lochem/Zutphen.

Met regelmaat doekt de politie hennepkwekerijen op in woningen. Het gaat om relatieve kleine kwekerijen. Overigens zitten daar lang niet altijd eenvoudige amateurkwekers achter; criminele organisaties kiezen ook voor dit soort plekken. Met meerdere kleine kwekerijen is er betere risicospreiding dan bij één grote hal vol planten.

Huurder
Voor zo’n huisplantage wordt een woning flink verbouwd. Vaak gaat dat gepaard met grote schade. Als de telers vertrekken blijft de corporatie met de schade zitten. Niet alleen als de betrokkenen met de noorderzon vertrekken, maar zelfs als de politie iemand oppakt. Dat is namelijk vaak niet de ‘grote baas’, maar slechts de huurder van het pand. En dat is dan de kale kip waar niets van te plukken valt, weet onder anderen Rudie Eskes van Viverion in Lochem.

Onvindbaar
Die ervaring heeft ook Woonbedrijf Ieder1, dat in Zutphen in de eerste maanden van het jaar al met vijf kwekerijen werd geconfronteerd. ,,De daders hebben meestal al veel schulden en gaan de schuldsanering in waardoor wij een klein percentage van de schuld nog ontvangen”, aldus een woordvoerder. ,,Het komt ook voor dat de daders onvindbaar zijn.”

Puinhoop 
De schade zit niet alleen in het fysieke herstelwerk. De woning is door die reparaties ook enige tijd niet verhuurbaar en dat is eveneens een kostenpost. Soms komen er ook nog juridische kosten bij. De schade kan zo per woning oplopen tot 20.000 euro. ,,De ene keer valt het mee maar een andere keer is het een ontzettende puinhoop”, verwoordt Dannie den Bekker van IJsseldal Wonen (gemeenten Voorst en Lochem).

Ontruimen
Het voorkomen van kwekerijen is niet mogelijk, constateren de corporaties. Wel zijn ze te spreken over een convenant dat ze enkele jaren geleden sloten met onder meer gemeenten en politie. Die maken het opsporen en ontruimen (het opzeggen van het huurcontract) eenvoudiger, zegt onder anderen Nel Bruil van Woningstichting Brummen.

Lastig 
Elders in de regio is de problematiek vergelijkbaar, blijkt uit een toelichting van Wim ter Beek van de samenwerkende woningcorporaties in Apeldoorn. Landelijke koepel Aedes kan geen cijfers ophoesten, maar bevestigt het beeld dat hennepteelt een lastig probleem is voor corporaties.