Hennep-oma (70) hoeft de cel niet in, woonwagenbewoonster krijgt werkstraf

DEN BOSCH – Een vrouw van zeventig uit Oss hoeft van de rechter in Den Bosch niet de cel in. Wel krijgt ze een taakstraf van honderd uur. In een van haar schuren vonden agenten tijdens een inval tientallen kogelpatronen en hasj. In een andere schuur troffen ze zeven zakken hennep aan. Haar kleinzoon zou de hennep daar bewaard hebben. Tegen de vrouw was negen maanden cel geëist.

De 29-jarige kleinzoon kreeg wel een gevangenisstraf van de rechter. Hij moet vijf maanden de cel in. Een man uit het Gelderse Heteren kreeg zes maanden cel voor zijn aandeel in de hennephandel.

Inval
De politie viel het kamp aan de Amelsestraat in Oss augustus 2016 binnen. Agenten hielden het kamp toen al een tijd in de gaten. In een van de schuren van de oma lag 1 kilo hasj en munitie. In de andere schuur lagen zakken met daarin ruim 48 kilo natte hennep. Haar kleinzoon zou ze daar neer hebben gelegd om te drogen en daarna te verpakken. De vrouw verklaarde bij de politie dat ze niet precies wist wat er in die schuur gebeurde. Wel gaf ze toe dat ze daar af en toe een henneplucht rook.

Omdat ze volgens de rechtbank geen aandeel had in de hennephandel, kreeg ze alleen straf voor het bezit van de hasj en munitie. Daarom hoeft ze niet de cel in, maar krijgt ze een werkstraf van honderd uur. Daarbij is ook rekening gehouden met haar hoge leeftijd.

Uit huis gezet
De vrouw moest voor straf ook een halfjaar haar woning op het kamp aan de Amelsestraat uit. Inmiddels woont ze daar weer. Een man en zijn zoon uit Bakel, die volgens justitie ook betrokken zouden zijn geweest bij de hennephandel, werden beiden vrijgesproken door de rechter.