Hennepkwekerij opgerold: ‘Het halve dorp wist het al twee weken’

Een hennepkwekerij in een bedrijfspand aan de Vlijtweg in Wapenveld is vanmorgen opgerold. In het pand werden ongeveer 900 planten gevonden.

 

De verhuurder van het pand, een 73-jarige man uit Hattem, kreeg vanmorgen een belletje van een andere huurder dat er politie voor zijn pand in Wapenveld stond. De man, die niet met zijn naam wil worden genoemd, ging na het belletje kijken aan de Vlijtweg en trof daar inderdaad politie aan.

Geheim

,,Ik hoorde dat half Wapenveld al twee weken wist dat er een hennepkwekerij zat. Hier was ik niet van op de hoogte”, reageert de verhuurder. Ondanks het publieke geheim besloot de politie vanmorgen de hennepkwekerij pas op te rollen. ,,Ze wilden de verantwoordelijken graag op heterdaad pakken, kreeg ik van een wijkagent te horen.”

Het pand werd sinds februari verhuurd, nadat een eerdere huurder uit het pand ging. De Hattemer had al wel een onderbuikgevoel en wilde binnenkort met de makelaar een onverwacht bezoekje brengen aan het pand. Begin 2012 werd in hetzelfde pand ook al eens een hennepkwekerij met 2000 planten gevonden. ,,Wij hadden 14 mei al in de agenda staan. Achteraf is het misschien maar goed dat het nu is ontdekt. Als wij daar die dag stonden, weet je natuurlijk niet hoe de huurder zou reageren.”

Privacy

De 73-jarige Hattemer staat naar eigen zeggen machteloos, want het verifiëren van een geïnteresseerde huurder is erg lastig. ,,Mijn makelaar probeert natuurlijk de achtergronden van een huurder te checken, maar je mag vanwege de wet op privacy niet alles vragen.” Volgens de Hattemer had de huurder een plausibel verhaal wat hij met de ruimte wilde en werd de huur ook op tijd betaald.

Maatregel

Bij de ontruiming praatte één van de aanwezige agenten de verhuurder ook nog bij over een bestuurlijke maatregel tegen hennepkwekerijen. ,,Als de gemeente raar wil doen, dan kunnen ze dit pand een halfjaar sluiten. Dat leuke nieuws kreeg ik ook nog eens op Koningsdag.”

Mogelijk werd gezien de aanwezige sporen ook al eens eerder geoogst in het pand. Bij de actie zijn ook aanhoudingen verricht. Hoeveel personen er zijn opgepakt is niet bekend. De aanwezige planten worden vernietigd.