Hennepkwekerij: voorwaardelijke taakstraf voor ‘uit hand gelopen hobby’

Een uit de hand gelopen hobby eindigde voor een 52-jarige vrouw en een 59-jarige man uit Zuidbroek met een bezoek aan de rechtbank in Assen. Die veroordeelde het stel voor hennepteelt tot een voorwaardelijke taakstraf van 100 uur en het terugbetalen van 1500 euro.

Een atypische situatie. Zo beschreef de officier van justitie de zaak waarin een stel uit Zuidbroek terecht stond voor hennepteelt. ,,Jullie gebruiken beiden geen drugs, zijn nog nooit in aanraking gekomen met justitie en toch hadden jullie een hennepkwekerij.”

De man en vrouw waren ooit uit nieuwsgierigheid begonnen met experimenteren. Als hobby hield de man meerdere tropische planten. Daar werden ‘wat plantjes bijgezet.

‘Alle beetjes helpen’

Het stel verkocht hun oogst bijna twee jaar lang ‘op straat’. Vooral nadat de man zijn baan kwijtraakte, kwam het verdiende geld goed van pas. ,,Dat was wel een van de redenen om ermee te beginnen. We kwamen net wel, net niet rond. Alle beetjes helpen dan”, lichte de vrouw toe.

Anonieme tip

Na een anonieme tip vond de politie in een container van het stel resten van een al ontmantelde hennepkwekerij. Bijna twee jaar lang runde het stel de kwekerij met zo’n 20 planten. In totaal zeggen de twee aan de vijf oogsten zo’n 1500 euro verdiend te hebben, een stuk minder dan de ontnemingsvordering van bijna 9000 euro

,,Zoveel voordeel hebben we er echt niet van gehad”, beweerde het stel. Zo mislukte een van de oogsten vanwege schimmel.

Voorwaardelijke taakstraf

De rechter geloofde hen en legde het stel een geheel voorwaardelijke taakstraf van 100 uur op. De officier eiste dezelfde straf, maar dan onvoorwaardelijk. Daarnaast moeten de twee het verdiende bedrag van 1500 euro terugbetalen.

,,Ik zie zelden mensen zoals u voor mij zitten. Vol schaamte en schuldbesef. Ik vind dat het wel een keertje mee mag zitten”, verklaarde de rechter de opgelegde straf.