Hennepkwekerij wel of niet reguleren in Den Haag?

blowenDat bleek tijdens DEN HAAG – [update: 12.56 uur] De verkoop van wiet wordt in Nederland gedoogd, zo ook in Den Haag, en deels ook de teelt van hennep, maar moet het nou volledig gelegaliseerd worden of niet? De gemeenteraad van Den Haag verschilt er over van mening. Burgemeester Van Aartsen is geen voorstander van het legaliseren, net zo min als de hoofdofficier van justitie, Bart Nieuwenhuizen.een raadscommissievergadering woensdagmiddag. 

Plan coffeeshophouders 
Mariët Herlé van GroenLinks legt uit: “Het vreemde is dat verkoop van cannabis wordt gedoogd, terwijl de aanvoer ervan, de achterdeur dus als het ware, zich nog steeds in het criminele circuit bevindt.” Volgens GroenLinks heeft de coffeeshopbranche in Den Haag zelf een plan ontwikkeld voor legalisering, om daarmee tegelijkertijd veilig en controleerbaar te blijven. GroenLinks verleent daarom steun aan het plan van de Haagse coffeeshophouders en pleit eveneens voor regulering van de wietteelt, zodat er regels komen voor de teelt en aanvoer ervan, waar ook op gehandhaafd kan worden. 

Burgemeester trots op ‘schone’ coffeeshops 
Burgemeester Van Aartsen is trots op de gang van zaken bij coffeeshops in Den Haag, maar wil desondanks liever niet dat de wietteelt gelegaliseerd wordt. “We hebben hier een heel succesvol beleid. Wij waren de eerste gemeente in Nederland die begonnen is met het werkelijk in de klem zetten van die coffeeshops en dat heeft er wel toe geleid dat er nu sprake is van een in Den Haag schone branche. Maar het blijft natuurlijk een groot probleem. Ik vind het heel raar dat we die teelt zouden vrijlaten, terwijl we wel streng controleren en veel verbieden op het gebied van alcohol en roken.” 

Voorlichting en kwaliteit
De burgemeester vindt persoonlijk de volksgezondheid het meest belangrijk in de wietkwestie. Tegelijkertijd is ook voorlichting voor hem een belangrijk aandachtspunt en moet ook de kwaliteit van de Haagse wiet goed zijn en blijven, net als de kwaliteit en veiligheid van de coffeeshops. Controle op export en transport
Van Aartsen vreest ook voor meer export naar het buitenland als de wietteelt in Den Haag wordt gelegaliseerd. En een proef doen in Den Haag met enkele legale wietkwekerijen vindt hij ook een lastig punt: “Er hangt geen labeltje aan een wietplantje, je moet dan wel weten waar het vandaan komt.” Dat niet alleen: hoe de ‘legaal’ gekweekte wiet veilig de stad door komt richting de coffeeshops, zonder dat die transporten worden leeggeroofd door de ‘illegale’ kwekerijen, is voor Van Aartsen ook nog een groot vraagstuk. “Op deze manier komt er alleen meer druk aan de achterdeur van de coffeeshops en ook bij de handhaving van de politie.” 

Justitie: Legaliseren zorgt niet voor minder werk bij rechters en politie
Bart van Nieuwenhuizen, hoofdofficier van Jusititie bevestigt dat het legaliseren van de wietteelt niet voor minder werk voor justitie en politie zorgt: “Voor opsporing en vervolging is het in ieder geval geen verlichting, dat zal groot blijven. De grootschalige teelt is een keiharde wereld. De belangen voor die criminele organisaties zijn zo groot, dat die niet zo een-twee-drie naar de legale wereld overstappen.” 

Mildere rechters
Van Nieuwenhuizen signaleert ook dat rechters in Nederland milder optreden tegen coffeeshops en kwekerijen die zich wel netjes aan de regels houden en vermoedt dat dit toeneemt als de wietteelt gereguleerd zal worden. 

Nederwiet naar het buitenland
Hetzelfde geldt volgens hem voor de export van de in Nederland geteelde hennep: “In Tilburg bijvoorbeeld gaat 800 miljoen jaarlijks om in de softdrugsbranche. Als je naar die aantallen kijkt, kan het niet anders zijn dan dat het geëxporteerd wordt. Anders zou iedere Tilburger elke dag knetterstoned moeten zijn om het allemaal op te krijgen. Niet alle geteelde Nederlandse wiet blijft hier, zeker niet.”

Wie is er voor of tegen?
De partijen in de Haagse raad zijn verdeeld over de regulering van de wietteelt. Voor nu is Den Haag in ieder geval nog tegen. Lees hieronder de voors- en tegens van de diverse partijen.