Hippie-gemeenschap moet leefgebied in bos verlaten

header1.jpg

Een bijzondere leefgemeenschap in de Engelse bossen moet na zestien jaar haar zelfgebouwde huizen verlaten. De bewoners, die een zelfvoorzienend en duurzaam bestaan leiden, krijgen geen permanente bouwvergunning voor het stuk bos, dat ze zestien jaar geleden kochten.

De Steward Woodland Gemeenschap, bestaande uit 21 bewoners waaronder negen kinderen, woont op het platteland van Dartmoor (Devon) in zelfgemaakte huizen van hout en gerecycleerde materialen. De Woodlanders proberen een duurzaam leven te leiden door energie op te wekken met zonnepanelen en hun eigen groente en fruit te verbouwen. Ze experimenteren met permacultuur en kleinschalig bosbeheer en geven cursussen aan volwassenen en kinderen hierover. De meeste kinderen zijn thuis opgeleid, maar hebben wel vriendjes in de omliggende dorpen. Sinds hun oprichting hebben ze al duizenden bezoekers van over de hele wereld gehad die wilden leren van een duurzame manier van leven.

Foto: Steward Community/ crowdfunding page

Hun aanvraag voor een permanente bouwvergunning is uiteindelijk afgewezen, omdat hun kamp een ’schadelijk effect’ zou hebben op het karakter en uiterlijk van het Nationaal Park. Ook zou er te weinig aandacht zijn voor een aantal diersoorten in het bos, waaronder de otter.

Sonny Parsons woont met haar man en drie kinderen in de gemeenschap en zegt dat het verlaten van de leefgemeenschap zou voelen als het verlaten van haar familie. „Ik heb geen idee wat we zouden moeten als we worden uitgezet. Het zou niet alleen verschrikkelijk zijn om onze huizen te verlaten, maar ook om onze ‘familie’ te verlaten. Alle kinderen in de commune zijn samengebracht als familie.”

Crowdfundingsactie

De Woodlanders zijn nu een crowdfunding campagne gestart in de hoop genoeg geld op te halen om een rechtszaak aan te spannen tegen de beslissing. Als dank heeft de leefgemeenschap in geheel eigen stijl tegenprestaties bedacht. Bij een donatie kunnen donateurs bijvoorbeeld Woodland thee, bloemzaadjes of zelfgemaakte balsem ontvangen of meedoen aan een cursus primitief vuur maken.