Jointje op het Tesselseplein Roken Vergeet het maar!

In dertien gebieden van Den Haag mag voortaan niet meer worden geblowd. Het gaat om onder meer het gehele centrum, rond Den Haag CS, de Groot Hertoginnelaan, het Malieveld en het Tesselseplein in Duindorp.

De maatregel volgt op klachten die het stadsbestuur bereikten. Die gingen zowel over ‘stank’ die blowers zouden veroorzaken als over de vermeende geluidsoverlast. Met het verbod op blowen geeft de gemeente nu gehoor aan de klachten van bewoners uit verschillende delen van de stad.

In totaal zijn er dertien gebieden in Den Haag aangewezen waar blowers het risico lopen om bekeurd te worden als ze een hijsje nemen. Wel krijgen softdruggebruikers de tijd om te wennen aan de nieuwe regel: wie deze maand wordt betrapt, komt er nog met een waarschuwing vanaf. De plekken waar het verbod geldt zijn aangewezen voor twee jaar. Een trekje wiet kan nu dus alleen nog in de rookruimte in de coffeeshop. Of gewoon thuis natuurlijk. De gemeente Den Haag volgt met het verbod een groot aantal andere steden, die inmiddels gebieden hebben aangewezen waar niet in het openbaar geblowd mag worden.

‘Asociaal’

De manager (hij wil niet met zijn naam in de krant) van coffeeshop Doctor Green in de Herenstraat begrijpt de maatregel wel. ,,Ik liet het al nooit toe voor mijn deur. Vind het ook asociaal staan.”

Wel kan hij ermee leven dat iemand buiten zijn zaak een jointje opsteekt en dan doorloopt: ,,Maar haal hem dan wel uit het zicht als er bijvoorbeeld een kind langsloopt. Je moet toch een beetje een voorbeeld geven. Als ouder wil je niet uitleggen wat dat is wat zo ruikt.”

Waarna hij zich toch nog bedenkt: ,,Nou nee, eigenlijk is het gewoon beter om blowen op straat te verbieden.zegt hij heel stoer (hij wil niet met zijn naam in de krant)