Legale wiet = bescherming mensenrechten

De wandelende wiet plantjes gaan ..?Volgens een recent onderzoek is er ruimte in de wet voor legalisering van hennepteelt en -handel. Mensenrechten kunnen overheden daar zelfs toe verplichten als dat misdaden als moord en mishandeling of ongelukken ten gevolge van onveilige teelt voorkomt.

Mensenrechten wegen namelijk zwaarder dan de VN-drugsverdragen die wietteelt en -handel verbieden, aldus hoogleraar straf- en strafprocesrecht Piet Hein van Kempen en universitair docent Masha Fedorova van de Radboud Universiteit. Zij deden onderzoek in opdracht van 27 grotere gemeenten, die lokale wietregulering nastreven omdat de criminaliteit rond hennepteelt de spuigaten uitloopt.

Legaliseren = reguleren

Illegale hennepkweek leidt niet alleen tot crimineel geweld en corruptie, maar ook tot branden, legionellabesmettingen, gezondheidsrisico’s en overlast als stank, schrijft de Volkskrant
Regulering zou zorgen voor meer kwaliteitsbewaking en controle en daarmee minder criminaliteit en gezondheidsproblemen. Daarom is het volgens de onderzoekers goed verdedigbaar dat regulering van de wietkweek als “een positieve verplichting tot bescherming van mensenrechten geldt”.

Betrokken gemeenten tevreden met conclusies

“Cannabis is geen ongevaarlijk goedje. We zullen het gebruik ervan blijven ontmoedigen. Maar de realiteit is: mensen doen het toch”, zegt Victor Everhardt (D66), in Utrecht wethouder volksgezondheid en een van de initiatiefnemers voor het onderzoek. “Dus hoe kun je cannabisbeleid als gemeente gecontroleerd organiseren? Elke logica zegt: we willen toezicht op wat daar allemaal gebeurt.”