Man rijdt met 170.000 euro cash in Disney-doos in politiefuik bij Rijssen

ALMELO/RIJSSEN/ENSCHEDE – Mike van den I. (40) is met 170.000 cash betrapt bij een politiecontrole op de A1. Hij zegt dat hij 30 kilo hennep verkocht in Enschede. Kan dat kloppen? Officier van justitie Michael de Waard eist een celstraf.

Als Mike van den I. op 18 februari 2016 vanuit Twente terugkeert naar Nijmegen, rijdt hij in een politiefuik bij Rijssen. Daar draait de actie Ochtendgloren, om verdachte ‘bewegingen’ over de snelweg in het vizier te houden.

Jungle Book

In een dvd-doos van de Disney-film Jungle Book vinden agenten 170.000 euro contant. Ook ligt apparatuur voor een hennepkwekerij in de Volvo, van een digitale weegschaal tot sealbags, en enkele verboden jammers, om radarcontroles te storen.

Bij de politie zwijgt de opgeleide tegelzetter over de herkomst van het kapitaal. Tegenover drie rechters, deze vrijdag in Almelo, zegt hij dat hij 30 kilo hennep in Enschede heeft verkocht. Wie de grootafnemer van de softdrugs is, wil hij ‘uit veiligheidsoverwegingen’ niet kwijt.

700 planten

Van den I. zegt dat hij de 30 kilo van krap 700 hennepplanten heeft geoogst, op een adres in Nijmegen dat hij niet prijsgeeft. Hij zegt voor het eerst met zo’n groot bedrag te hebben rondgereden.  Hij zou er een eigen tegelzetbedrijfje mee op willen zetten.

De rechters en de officier van justitie fronsen wenkbrauwen. De professionals betwijfelen of met 700 planten en 30 kilo hennep 170.000 euro valt te verdienen. De door de verdachte opgegeven kiloprijs van 5.700 euro is veel te hoog. Een kilo hennep ‘doet’ tegenwoordig iets meer dan 4.000 euro. Bovendien wordt getwijfeld of van één plantje 4,2 gram valt te halen. Zo zou hij nooit 170 mille verdiend kunnen hebben.

Mike, eerder veroordeeld voor een hennepkwekerij, verdedigt dat. Hij gebruikte CO2, dat werkte prima. En hij heeft naar eigen zeggen verstand van zaken. Niet voor niets werkt hij nu voor een legaal cannabisbedrijf in Zwitserland. Zijn baan kan hij verliezen als hij moet zitten, stelt hij.

Witwassen

Aanklager De Waard vindt witwassen van de 170 mille bewezen. Hij eist 8 maanden gevangenisstraf. Advocaat Zevenboom vraagt vrijspraak. ,,Dit is uit eigen misdrijf verkregen geld, geen witwassen.’’