Nederlandse cipiers doen opvallend voorstel: “Geef softdrugs aan gedetineerden om ze rustiger te houden tijdens coronacrisis”

De situatie in Nederlandse gevangenissen dreigt onhoudbaar te worden door de coronamaatregelen. Dat schrijven anonieme medewerkers in een brandbrief aan het Nederlandse ministerie van Justitie. Daarin doen zij ook een opmerkelijk voorstel: softdrugs verstrekken aan gedetineerden om ze rustiger te houden.
Doorgaans komen gedetineerden aan drugs omdat die worden meegesmokkeld door bezoekers, maar alle bezoek is momenteel opgeschort. “Het niet toelaten van bezoekers heeft als gevolg dat er minder drugs te verkrijgen zijn. De gevolgen hiervan zijn dat spanningen toenemen en er door gedetineerden naar alternatieven wordt gezocht. De explosieve toename van het gooien van drugs over de muren is hier een goede indicator van”, staat in de brief.
Lees ook

Gedetineerden maakten al meer dan 27.000 mondmaskers
Medicatie als vervanging
Ook wordt er momenteel meer medicatie gevraagd en verhandeld omdat dit dient als ‘vervanging voor drugs’. “Een aantal collega’s oppert zelfs om softdrugs te verstekken of geeft aan op dit moment zelf niet in te grijpen bij ontdekking van softdrugs”, staat verder in de brief.

De Nederlandse cipiers maken zich sowieso al zorgen om het coronavirus. Zo zouden zij geen beschermingsmateriaal als mondmaskers krijgen, terwijl “de 1,5 meter-regel niet te handhaven” zou zijn. “Kantoren, cellen, loopgangen en algemene ruimtes zijn gewoon te klein of te smal.”
Vrijlatingen
De medewerkers vragen in hun brief aan de Nederlandse ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) om het “dragen van mondkapjes en handschoenen voor iedereen” in gevangenissen verplicht te stellen. Ook stellen zij voor om gedetineerden die niet vastzitten voor gewelds- of zedendelicten en die twee derde van hun straf hebben uitgezeten, of juist een korte straf uitzitten, met enkelbanden vrij te laten.
Ik begrijp dat het personeel zich zorgen maakt, maar zo ver moet het helemaal niet komen
Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP)
“Tekent de wanhoop”
Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) is geschrokken van de brief. “Ik maak me grote zorgen over de veiligheid van gevangenispersoneel. De werkdruk en het personeelstekort was al hoog, nu lopen de spanningen op. Terwijl het onmogelijk is 1,5 meter afstand te bewaren moet het personeel onbeschermd het werk doen. Dat kan eigenlijk echt niet.”
Dat er gedacht wordt om softdrugs te verstrekken, tekent volgens hem de wanhoop onder het personeel. “Als de spanningen oplopen, dan moet je wat als personeel. Ik begrijp dat, maar zo ver moet het helemaal niet komen.” Hij heeft om opheldering gevraagd bij de ministers.