Nederlandse moordverdachte leidt ultramoderne drugsbende in Spanje

De Spaanse politie heeft een drugsbende opgerold die ‘een van de modernste en best georganiseerde’ was op het gebied van het kweken en verhandelen van marihuana. De vermeende leider was een Nederlander die in ons land wordt verdacht van betrokkenheid bij een moord. Tegelijk met hem werden twaalf medeverdachten opgepakt.

Het zijn volgens Spaanse media vier Nederlanders, twee Oekraïners, twee Argentijnen, twee Marokkanen, een Rus en Bosniër en een Colombiaan. Hun leeftijden variëren van 25 tot 45 jaar. Drie van de verdachten zijn vrouwen. De dertien arrestanten worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, het verbouwen en/of verhandelen van verdovende middelen en elektriciteitsfraude.

Tijdens de huiszoekingen namen speurders 60 kilo marihuana met een geschatte waarde van zo’n 300.000 euro in beslag, alsook ruim 3.500 hennepplanten, vijf luxewagens in het hoogste segment (BMW en Volkswagen) ter waarde van zo’n 150.000 euro, een reeks mobieltjes en een grote hoeveelheid informatica- en telematica.

Luxueuze woonwijken

De verdachten woonden volgens de guardia civil met hun gezinsleden – onder wie vier kinderen tussen negen maanden en 7 jaar oud – in luxueuze woonwijken in de omgeving van Alicante. Ze huurden er vijf volledig van buren afgeschermde villa’s – huurprijs telkens zo’n 3.000 euro per maand – die fungeerden als dekmantel voor evenzovele wietplantages. Ze werden illegaal aangesloten op het elektriciteitsnetwerk zodat ze niet zouden opvallen.

Een van de vermeende bendeleden bewaakte online de temperatuur, vochtigheid en CO2-niveau’s in de wietplantages. Toen agenten de man arresteerden, wisten handlangers op afstand de mobiele telefoon waarin hij alle informatie had opgeslagen over de teelt en de apps voor de controle van de gewassen.

Grote voet

De Nederlander die aan het hoofd van de bende zou hebben gestaan, leefde volgens de politie op grote voet. ‘Hij bezocht chique nachtclubs met gastvrouwen en luxehotels, waar vermoedelijk deals werden gesloten voor de export van de drugs via wisselende routes naar andere Europese landen. De verdachte slaagde erin om in minder dan een jaar tijd vier plantages in volle productie te krijgen.’

Hij bezocht chique nachtclubs met gastvrou­wen en luxehotels, waar vermoede­lijk deals werden gesloten voor de export van de drugs.

Guardia Civil

Tegen de hoofdverdachte, wiens initialen en leeftijd niet bekend zijn gemaakt, werd op de dag van zijn aanhouding een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd op verzoek van de Nederlandse justitie. ‘Hij wordt gezocht voor betrokkenheid bij een delict tegen personen’, aldus de guardia civil.

Schijnfirma’s

Bij de doorzoekingen werden ook documenten gevonden waaruit volgens de politie bleek dat de verdachten verschillende bedrijven hadden die geen enkele activiteit ontplooiden en louter dienden als dekmantel voor de verkoop van de drugs en het witwassen van de opbrengst. De schijnfirma’s werden gerund door mensen van buiten de organisatie die maandelijks een bepaald bedrag in rekening brachten om geregistreerd te staan als managers van de bedrijven.

© Guardia Civil

© Guardia Civil