Nog onvoldoende bekend over effectiviteiten veiligheid van cannabisolie’

Cannabisolie kan nog niet worden voorgeschreven als het gaat om de behandeling van specifieke soorten epilepsie en migraine. Met dat statement komt de Nederlandse Liga tegen Epilepsie, een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. De olie wordt gemaakt in de Transvaal Apotheek.

Cannabisolie zou leiden tot vermindering van epileptische aanvallen en soms zelfs tot verbetering van de ontwikkeling van kinderen met epilepsie. Volgens de Liga gaat het slechts om gerapporteerde effecten bij een klein aantal individuele patiënten. “Er is nog onvoldoende kennis beschikbaar is over de effecten van cannabisolie bij epilepsie om dit middel ter behandeling van deze aandoening voor te schrijven.”

Bovendien vergoeden zorgverzekeraars cannabisolie niet. Sommige mensen zoeken volgens de Liga daarom zelf naar wegen om de olie te verkrijgen. Ook wordt het door sommigen zelf gemaakt. “Deze praktijk kan op onvoldoende wijze door artsen worden begeleid”, stelt de organisatie. Wanneer patiënten toch op eigen initiatief cannabisolie gebruiken, is het volgens de Liga raadzaam dit te melden bij de behandelend neuroloog. Of cannabisolie op termijn in Nederland wordt geregistreerd voor behandeling van epilepsie, is nog niet bekend.