OM eist 11 jaar voor dood wiet-bakker

ALMELO/ENSCHEDE – Elf jaar gevangenisstraf. Dat eist officier van justitie Sherida Tjauw-Foe tegen de 47-jarige Roichel H. Zij vindt bewezen dat hij met vier pistoolschoten de 50-jarige bakker Alex Jaspers Focks heeft gedood, op woensdagmiddag 13 januari 2016 in zijn bakkerij aan de Perikweg in Enschede.

 

De officier bestempelt de schotenserie als doodslag, omdat H.’s bedenktijd te kort was om van moord uit te gaan. De verdachte Antilliaan en de 2.10 meter lange bakker hadden samen meerdere keren wiet geoogst van een gezamenlijke plantage, achterin de bakkerij.

Opzettelijk

Het Openbaar Ministerie gelooft niet dat Roichel H. uit noodweer schoot, zoals hij steeds heeft beweerd. „Hij heeft het slachtoffer opzettelijk gedood”, aldus Tjauw-Foe. Volgens haar vuurde H. na een eerste schot uit zijn omgebouwde Bruni-alarmpistool drie keer op de vallende of gevallen Enschedeër, eenmaal van zeer dichtbij.

Alex Jaspers Focks, die door zijn zuster in haar slachtofferverklaring ‘de goedheid zelve’ werd genoemd, werd eenmaal in de borst en driemaal in de zij geraakt. Roichel H. werd 13 dagen later aangehouden.

Computeranimatie

Om zijn stelling dat hij uit noodweer op de aanvallende ‘reus’ zou hebben geschoten te onderzoeken, haalde de recherche alles uit de kast. Zo is een 3D-computeranimatie gemaakt met de berekende schootsbanen en de verwondingen bij het slachtoffer. Dat onderzoekt staaft volgens het OM het doodslagscenario en weerlegt de noodweer.

Volgens de officier was de verdachte al langer boos op de bakker, over een vermeende drugswinst van 60.000 euro. Jaspers Focks werd vijf dagen eerder meegenomen naar het Twentekanaal en daar meerdere keren beschoten. Roichel H. zou die fatale woensdagmiddag gewapend naar de bakkerij zijn getogen. Hij zou direct hebben geschoten, uit boosheid.

Vonnis volgt week later
Drie Almelose rechters nemen een week meer bedenktijd voor het vonnis tegen Roichel H., die wordt verdacht van moord/doodslag op bakker Alex Jaspers Focks. De uitspraak is 22 december.