Oma verwart wiet en marjolein – familie naar ziekenhuis!

typisch geval van te weinig planten- en kruidenkennis in Tsjechië tijdens de afgelopen feestdagen. Een oma die het kerstdiner klaarmaakt haalt cannabis en marjolein door elkaar, met als gevolg dat de complete familie naar het ziekenhuis moet worden getransporteerd!

Gezellig samen eten met Kerst

Over naar het kleine stadje Vratimov – nog geen 7000 inwoners – gelegen in de regio Moravië-Silezië. Daar op het Tsjechische platteland houden ze wel van een copieus kerstmaal. Omdat je nooit te oud bent om aan het werk gezet te worden, mag oma dit keer het festijn verzorgen voor de zevenkoppige familie. Maar achteraf, wanneer we de koe in de kont kijken dus, hadden ze dat idee beter kunnen laten varen…

Oma is op Eerste Kerstdag (het nieuws werd pas deze week bekend als je je afvraagt waarom we het er nu pas over hebben) druk doende in de keuken met het roosteren van een eend. Daarbij hoort ook haar ‘geheime ingrediënt’ bij, te weten het kruid marjolein. Voor de keukenleken onder ons, dat ziet er in verse toestand zo uit:

Zo ziet marjolein eruit… [foto: Hortimages/Shutterstock]

Vier ambulances voor 6 zieken

Op een of andere bijzonder raadselachtige manier verwisselt oma echter de marjolein met wiet. Nou, dat moet een knaller van een soortje zijn geweest mensen! Binnen afzienbare tijd nadat de geroosterde eend was verorberd werd het ene na het andere familielid ziek. Nog voordat het toetje op tafel stond kregen 6 van de 7 aanwezigen last van ‘misselijkheid, duizeligheid, overgeven, hoofdpijn en hallucinaties’, zo leren we van nieuwssite RussiaToday.

In totaal moesten er liefst 4 ambulances uitrukken om de getroffen familieleden – vier volwassenen in de leeftijd 37 tot 71 jaar en twee kinderen van 6 en 3 jaar oud – met spoed naar het hospitaal te vervoeren. De ziekenbroeders kregen het sterke vermoeden dat hier sprake van van koolmonoxidevergiftiging…

Oma, the last man standing…

Vreemd was alleen wel dat oma zelf schijnbaar nergens last van had. En de reddingswerkers konden ook nergens in het huis een gaslek vinden, dus de verdenking verschoof langzamerhand naar het kerstdiner: wat hadden deze mensen gegeten eigenlijk?

Toen werd snel duidelijk dat oma in plaats van marjolein cannabis had gebruikt om de eend te kruiden.

Het bleek ook alras dat onze oma wiet gebruikte voor medicinale redenen, en dat zij daarom wellicht ook als enige (!) van de zeven familieleden nergens last van had gekregen tijdens het feestelijke kerstdiner!