Ook VVD Helmond tegen tweede coffeeshop

HELMOND – Niet alleen het CDA en Plan! zijn tegen een tweede coffeeshop in Helmond, maar ook de VVD. De liberalen verrasten dinsdagavond vriend en vijand.

 

De Helmondse politiek werd bijgepraat over de voorwaarden waaronder de stad weer een tweede verkooppunt voor softdrugs zou kunnen krijgen. En over de landelijke proef met legale wietteelt, waarvoor steden zich kunnen aanmelden. Over beide zaken wil het Helmondse stadsbestuur een uitspraak van de politiek.

De drugsoverlast is de laatste jaren toegenomen in Helmond. Een tweede coffeeshop zou een deel van de straathandel kunnen wegnemen, is de gedachte die steeds breder wordt gedragen. Op bijna 92.000 inwoners is één cannabiscafé ook eigenlijk wel weinig.

Notitie

Begin dit jaar werden de twaalf raadsfracties al eens gepolst over de terugkeer van een tweede coffeeshop. Het CDA en Plan! gaven destijds aan dat ze hoe dan ook tegen zijn. De andere tien partijen wilden wel praten over de criteria die zouden moeten gaan gelden. Althans, zo staat het vermeld in een notitie van de gemeente.

Maar wat het standpunt van de VVD betreft klopt die notitie niet, stelde fractieleider Cor van de Burgt dinsdagavond. „Een tweede coffeeshop geeft geen enkele garantie dat de overlast minder wordt. Dat heeft de politie vorig jaar tijdens een bijeenkomst duidelijk aangegeven.”

Van der Burgt kreeg op dit punt steun van het CDA en Plan!. Maar politiechef Sjaak Santegoets, ook aanwezig, meldde dat zijn organisatie doelde op de overlast van handel in en gebruik van hárddrugs. Díe neemt niet af met de vestiging van een tweede coffeeshop.

Referendum

CDA’er Pieter Vervoort wees verder op een enquête waaruit zou blijken dat de meeste Helmonders een tweede coffeeshop in hun stad niet zien zitten. „Ingevuld door ongeveer 1600 man. Dat lijkt mij niet representatief”, wierp D66-leider Stef Stevens tegen. Vervoort: „Nou, dan houd een stadsbrede enquête.” Stevens: „Dus u wilt een referendum? Begrijp ik dat nou goed?”

Zo ging het nog even door. Aan het eind was helder dat er een ruime meerderheid is voor een tweede coffeeshop en voor deelname aan de landelijke wietproef. „Meedoen aan de pilot kan wat ons betreft, maar met één coffeeshop”, aldus VVD’er Van der Burgt.

Ook Plan! voelt wel voor deelname aan de proef. „Omdat die kan bijdragen aan nieuw landelijk beleid”, zei Sacha van Lierop. Helmond moet zich voor 10 juni kandidaat stellen. Dat zal waarschijnlijk wel gebeuren. Den Haag beslist welke steden gaan meedoen aan de proef. Of Helmond een tweede coffeeshop krijgt, zal ook nog moeten blijken. Burgemeester Elly Blanksma gaf aan dat ze zich gaat beraden.