Oost-Nederland krijgt zilver voor hennep kweken

De hennepkwekers doen het goed in het oosten van het land. We staan namelijk onder Noord-Nederland op de lijst met de meeste opgerolde hennepkwekerijen. Maar we blijven positief: het zijn er wel minder geworden dan vorig jaar!

Ten opzichte van 2016 werden er vorig jaar 125 minder hennepkwekerijen geruimd in ons deel van het land. “Dat is best een grote terugloop”, zegt John Jespers, landelijk coördinator hennep politie. “Toch gaat het nog om gemiddeld dertien opgerolde plantages per dag in heel Nederland.” Jespers legt uit dat de oorzaak van de daling kan liggen in de prioritering die de lokale driehoek geeft aan het ruimen van hennepkwekerijen. “Gemeenten hebben ook te kampen met andere vormen van criminaliteit waar mogelijk meer capaciteit naartoe is gegaan.”

Intensiveren

Voor de aanpak van hennep werkt de politie samen met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, gemeentebesturen, woningcorporaties, energiemaatschappijen en verzekeraars. “De samenwerking is prima, maar het is wellicht tijd om weer samen na te denken hoe we de aanpak kunnen intensiveren.”

Het feit dat er vorig jaar acht procent minder meldingen waren over hennepkwekerijen betekent volgens Jespers niet dat er ook minder zijn opgerold. “Zelfs met onbeperkte mankracht zou je hier meer dan een volle dagtaak aan hebben.”

Portemonnee

In sommige eenheden werden minder hennepkwekerijen opgerold dan in de voorgaande jaren doordat de inzet zich deels verplaatste. Onder meer door de hoge opbrengsten binnen de illegale hennepteelt is sprake van vermenging van de onder- en bovenwereld. Deze ondermijning bestaat ook uit op zichzelf legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Door meer en langer rechercheonderzoek te doen worden ook de organisaties achter de kwekerijen gepakt. Dit heeft onder meer ten doel ook financieel meer af te pakken van criminelen. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen of bezittingen raken OM, politie en ketenpartners criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee.