Politie: ondernemer uit Muntendam verdiende 1,6 miljoen met hennep

Een 51-jarige ondernemer uit Muntendam zou 1,6 miljoen euro hebben verdiend met hennepteelt. Op verschillende plekken in Oost-Groningen zou hij over een periode van een aantal jaren kwekerijen hebben gehad.

De verdachte stond maandag terecht. Hij ontkent de verdiensten. Wel gaf hij toe dat hij in zijn woning in Muntendam, jaren geleden, een kleine kwekerij had. In de kelder. Het zou hem 11.000 euro hebben opgeleverd.

Duizend kilo

De verdenking is echter dat de man in een paar jaar tijd zo’n duizend kilo hennep heeft verkocht. Het Openbaar Ministerie baseert een deel van de bewijzen op handgeschreven berekeningen die in de woning van de verdachte zijn aangetroffen.

De berekeningen laten een gedetailleerd beeld zien, inclusief namen van personen die in de winst hebben gedeeld. Een kilo hennep levert voor de kweker zo’n 2800 euro op.

Berekeningen en rekeningen

De verdachte zegt dat het om fictieve berekeningen gaat. ,,Je leest weleens wat in de krant over wat je met hennepteelt kunt verdienen. Ik maakte dan berekeningen.’’ Behalve berekeningen zijn er ook rekeningen aangetroffen van aangeschafte goederen, spullen die nodig zijn voor een hennepkwekerij. De man had daar geen verklaring voor.

De 40-jarige broer van de verdachte zou betrokken zijn bij de hennepteelt. Ook hij stond maandagochtend terecht. Ook hij ontkent. Het Openbaar Ministerie kwam niet tot een strafeis. Tijdens de zitting bleek dat het strafdossier niet compleet is. Op verzoek van een van de advocaten werd de behandeling aangehouden. Er is nog geen nieuwe datum vastgesteld.

De verdachten werden al in 2015 aangehouden. Op de vraag van de rechters waarom de zaken nu pas aan de rechtbank worden voorgelegd antwoordde de officie van justitie: ,,Geweldszaken en zedenzaken gaan voor. Vervolging van hennepteelt staat onderaan op de prioriteitenlijst.’’