Politie rolt hennepbende op: 7 aanhoudingen

ENSCHEDE – De politie heeft dinsdag in Twente en de Achterhoek een hennepbende opgerold. Er zijn onder meer invallen gedaan in Eibergen, Enschede en Goor. Daar zijn meerdere wietplantages, een ‘stekkerij’ en een opslagruimte gevonden. Er zeven aanhoudingen verricht.

De politie deed de afgelopen maanden onderzoek naar een hennepbende die in de hele regio actief was. Dat onderzoek leidde dinsdag tot een groot aantal ontruimingen. Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van meerdere tips via Meld Misdaad Anoniem.

Verdachten
De vier hoofdverdachten zijn twee mannen van 26 uit Haaksbergen, een 22-jarige man uit Den Haag en een man van 20 uit Westendorp. Zij worden ervan verdacht deel uit te maken van een crimineel samenwerkingsverband en het opzetten van meerdere hennepkwekerijen.

Bij de aanhoudingen zijn grote hoeveelheden contant geld en verkoopklare henneptoppen aangetroffen. Ook nam de politie drie auto’s, pepperspray, stroomstootwapen en een gasalarmpistool in beslag.

Kwekerijen
In Eibergen werd dinsdagochtend een ‘stekkerij’ opgerold, een plantage waar stekjes van hennepplanten worden opgekweekt zodat ze later in een plantage tot bloei kunnen komen. Dat gebeurde in een recreatiewoning in het buitengebied, waar duizenden stekjes stonden en zo’n 160 volwassen planten.

In Goor werd een hennepkwekerij aangetroffen in een huurhuis boven een restaurant aan de Grotestraat. In het pand waren op het moment van de inval geen personen aanwezig, maar het huis was nog wel bewoond. In de plantage stonden zo’n 850 planten, waarvan een deel al was geoogst.

In Enschede werd even later onder meer een wietkwekerij ontmanteld aan de Kopersteden. Daar werden op de bovenverdieping van een vloerenbedrijf 500 hennepplanten gevonden. Ook was er in het pand een ruimte ingericht waar de geoogste henneptoppen werden gedroogd. Daarin lag de opbrengst van nog eens 500 planten. Alle spullen zijn in beslag genomen.

In Markelo trof de politie een kleine plantage met zo’n 80 planten. In een aantal garageboxen in Haaksbergen vond de politie spullen die gebruikt worden bij het inrichten van een hennepkwekerij, zoals lampen, ventilatoren en koolstoffilters.

Meer aanhoudingen
In Aalten, Markelo en Enschede zijn drie mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de kwekerijen. Daarbij zijn nog eens drie personenauto’s in beslag genomen.

Alle zeven verdachten zijn ingesloten voor verhoor. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Beeld van de inval in Eibergen