Raad wil coffeeshop ’t Trefpunt weer open

Er gloort hoop voor coffeeshop ’t Trefpunt aan de Rotterdamse Botersloot, die onlangs op last van de burgemeester is gesloten. Een meerderheid van de gemeenteraad wil de zaak weer openen, zeer tegen de zin van Ahmed Aboutaleb.

 

Burgemeester Aboutaleb vindt openen een zeer slecht idee, liet hij gisteren herhaaldelijk weten. Als het aan hem ligt, blijft coffeeshop ’t Trefpunt gewoon dicht omdat hij in de buurt ligt van een middelbare school. ,,We hebben zestien coffeeshops gesloten. We begeven ons op glas ijs als we nu ineens een uitzondering maken. Het is zeer onduidelijk wat de juridische consequenties zijn. We zetten de deur open voor willekeur.”

Stokje

Dat maak je niet vaak mee, dat buurtbewoners steun uitspreken voor een coffeeshop

Robin de Roon (D66)

Toch lijkt de gemeenteraad vastbesloten om, voor het eerst, een stokje te steken voor het strenge coffeeshopbeleid van de burgemeester. Een meerderheid vindt de sluiting van ’t Treftpunt een slecht idee, bleek gisteren in het stadhuis. Voor de volgende raadsvergadering wordt een motie voorbereid om het besluit terug te draaien.

De coffeeshop, al lang aan de Botersloot gevestigd, moet sluiten omdat zich binnen een straal van 250 meter het Luzac College heeft gevestigd. Robin de Roon van D66 wees erop dat zo’n 100 omwonenden een petitie hebben getekend om de coffeeshop te steunen. ,,Dat maak je niet vaak mee, dat buurtbewoners steun uitspreken voor een coffeeshop.” Volgens hem zal sluiting tot overlast leiden. ,,De druk op de overgebleven coffeeshops neemt toe, want het het aantal klanten neemt niet af.”

Arno Bonte van GroenLinks noemde ’t Trefpunt een voorbeeld voor de stad. ,,Buurtbewoners zijn positief over de constructieve en vriendelijke houding. Daarom is het onbegrijpelijk en onwenselijk dat deze coffeeshop moet verdwijnen.”

Normaal

De afgelopen tien jaar is het aantal coffeeshops gedaald van 65 naar 36. Belangrijke reden is de regel dat coffeeshops niet in de buurt van een middelbare school gevestigd mogen zijn. Veel raadsleden stelden hun vraagtekens bij de effectiviteit van dit beleid.

Maar Aboutaleb, gesteund door de CDA-fractie, bleef het steunen. ,,Een coffeeshop naast een middelbare school mag niet normaal zijn.