Ruimdag in Arnhem: De geur van wiet verraadt wietkwekerij

ARNHEM – Regelmatig houdt de politie in Arnhem een ‘ruimdag’. Dan krijgen verdachte panden een bezoek. Dinsdag onderzocht de politie twee woningen in Presikhaaf. Een bewoner had zijn huis net ontruimd, een ander liep tegen de lamp.

 

,,Opdonderen, wegwezen, allemaal!’’ De half ontblote man is duidelijk niet geporteerd van de vijf agenten in zijn kamer. Even heeft hij geprobeerd om de politie buiten de deur te houden, maar een machtiging maakt een eind aan zijn verzet.

Te laat

In de kleine benedenwoning in Presikhaaf hangt een geur van wiet, maar van planten geen spoor. Een buurman weet waarom. Afgelopen nacht hebben mannen koortsachtig de hele woning leeg gehaald. De politie is net een paar uur te laat.

,,Niets aan te doen. Jammer dat de buurman vannacht niet even heeft gebeld’’, zegt Dennis van Aken, coördinator hennep bij de politie Gelderland-Midden. ,,We nemen alle meldingen serieus. Soms treden we meteen op, in andere gevallen onderzoeken we eerst de melding en gaan we er in een later stadium op af. Ruimdagen als deze houden we zeer regelmatig.’’

Geur

Twee straten verderop in de Houtmanstraat is het wel raak. Een zoete geur door de brievenbus wijst op de aanwezigheid van een kwekerij. In tegenstelling tot de eerste bewoner doet de heer des huizes in alle rust open. Hij weet waar de agenten voor komen en berust in zijn lot.

,,Sinds 1 januari 2016 hebben we een hennepconvenant in Gelderland-Midden. Alle vijftien gemeenten, Liander, het UWV, woningbouwverenigingen en politie en jusititie werken samen om zoveel mogelijk kwekerijen op te rollen. In 2015 en 2016 hebben we zo’n 220 kwekerijen ontmanteld. Vorig jaar hebben we er 159 gevonden, maar dit jaar zitten we tot nu toe op het niveau van de jaren ervoor’’, weet Van Aken.

Ontmanteld

De bewoner neemt de agenten mee naar boven. Daar staan 232 planten met een straatwaarde van zo’n 20.000 euro, klaar om geoogst te worden. In een andere ruimte is een kwekerij opgezet. De zoete geur in het huis is camouflage tegen de wietlucht. Na de rondleiding door zijn kwekerij, krijgt de 37-jarige Arnhemmer de handboeien om en gaat mee naar het politiebureau. Dennis van Aken plakt samen met wijkagent Jan Visser een poster op het pand met daarop de tekst: ‘Hennepkwekerij ontmanteld’.

Agenten laten foto’s zien van de wirwar aan elektriciteitsdraden. Over stekkerdozen, stekkers en losse draden. In de meterkast is de aanblik al niet anders. Een medewerker van Liander stuit op een stroomdraad die bijna is doorgebrand. ,,Dat maakt een wietkwekerij zo gevaarlijk. De kans op brand is heel groot omdat op een onverantwoorde manier met elektriciteit wordt omgegaan. Ook de omliggende woningen of appartementen lopen gevaar.’’

Tien kwekerijen

Het is niet voor het eerst dat de politie dit jaar in Presikhaaf moet optreden. ,,Vorige week hebben we een inval gedaan in woningen aan de Karel Doormanstraat en de Van der Goesstraat. Twee kwekerijen. Ik denk dat we dit jaar in totaal al tien kwekerijen in deze wijk hebben opgerold’’, zegt wijkagent Visser.

Mensen denken op een makkelijke manier geld te kunnen verdienen

Wijkagent Jan Visser

Ook wijken als ’t Broek en Malburgen staan bekend om hun wietkwekerijen. ,,Mensen denken op een makkelijke manier geld te kunnen verdienen. Vaak hebben ze schulden. Als ze eenmaal gepakt worden, zitten pas echt in de problemen. Zitten ze in een huurhuis, dan zet de woningcorporaties ze op straat, hebben ze een uitkering dan worden ze gekort’’, weet Visser.

En vaak krijgen ze een fikse rekening gepresenteerd van Liander, omdat ze illegaal stroom hebben afgetapt. Het bedrijf Van Amerongen schuift een container onder de woning, waarna de ontmanteling van de kwekerij kan beginnen. De planten eindigen in de shredder. Vervuilde grond wordt toegevoegd om de wiet ongeschikt te maken om te roken. Agenten blijven wachten tot Van Amerongen verdwenen is en sluiten het huis af. Weer een kwekerij opgerold.

Wijkagent Jan Visser van Presikhaaf en coördinator hennep Dennis van Aken halen tijdens de ruimdag wietplanten uit een woning aan de Houtmanstraat.

Wijkagent Jan Visser van Presikhaaf en coördinator hennep Dennis van Akenmet  halen tijdens de ruimdag wietplanten uit een woning aan de Houtmanstraat. © Erik van ’t Hullenaar