‘Snoop Dogg-effect’: blowers hebben vaker seks

Regelmatige gebruikers van cannabis hebben 20 procent vaker seks, constateren onderzoekers van de topuniversiteit Stanford. Het verband is niet oorzakelijk, maar volgens de onderzoekers lijkt van toeval geen sprake.

Hoe houdt hij het vol? De Californische rapper Snoop Dogg staat bekend om zijn uitzonderlijke voorliefde voor soft drugs en geslachtsgemeenschap. Maar al te vaak blowen zorgt voor erectiestoornissen en een lagere spermakwaliteit, bleek eerder uit onderzoek. Ook staat cannabis bekend als schadelijk is voor het libido.

Misschien is het tijd om die ideeën bij te stellen. In een bevolkingsonderzoek onder 50 duizend Amerikanen tussen de 15 en 45 blijken blowers 20 procent meer seks te hebben dan mensen die joints links laten liggen. Misschien is Snoop helemaal niet zo uitzonderlijk.

Blowers vaker tussen de lakens

Van de ondervraagde mannen in de grootschalige National Survey of Family Growthstak 25 procent in het afgelopen jaar minstens één joint op, van de vrouwen 15 procent. De ondervraagden vertelden ook hoe vaak ze de afgelopen vier weken seks hadden gehad. Daarbij bleken de blowers (6,9 keer voor mannen; 7,1 keer voor vrouwen) beduidend actiever dan hun nuchtere landgenoten (5,6 keer voor de mannen; 6 keer voor vrouwen).

Marihuana stimuleert genotscentrum

De onderzoekers hebben geen oorzakelijk verband aangetoond, benadrukken ze. Maar het positieve verband tussen marihuana en seks gold ongeacht geslacht, religie, onderwijsniveau, inkomensstatus, huwelijksstatus of kindertal. Dat suggereert volgens onderzoeker Michael Eisenberg dat er sprake is van meer dan een eenvoudige correlatie. Eerder onderzoek had al aangetoond dat marihuana hersengebieden stimuleert, die betrokken zijn bij seksuele opwinding.

Op zoek naar de kick

Je zou kunnen denken dat zowel soft drugs gebruik als seks simpelweg gangbaarder zijn onder mensen die van kicks houden. En dat het verband dus eerder komt door lichtzinnigheid en thrillseeking dan door de THC. Vergeet ook niet dat het onderzoek is gedaan in de VS. Daar riskeer je, in tegenstelling tot in Nederland, ook nog eens een flinke boete of gevangenisstraf als je een joint opsteekt.

Toch klopt die suggestie niet volgens Eisenberg. Het positieve verband tussen marihuana-gebruik en seks bleef namelijk ook bestaan als de onderzoekers corrigeerden voor andere indicatoren van ‘losbandigheid’, zoals het gebruik van alcohol of cocaïne.

Hoe meer hoe beter?

Hoe meer mensen blowden, hoe vaker ze seks hadden, bleek zelfs uit de cijfers. Dat suggereert een werking van marihuana als lustopwekker. Maar Michael Eisenberg waarschuwt dat we niet direct massaal naar de coffeeshop moeten rennen: “We zeggen niet dat je meer seks zult hebben als je gaat blowen.” Over deze kwestie lijkt het laatste woord nog niet gesproken.