Springer Kamer voelde zich slachtoffer

De man die zich probeerde te verhangen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer was een wietactivist die zich door de overheid in het nauw gebracht voelde. De 65-jarige man uit Groenlo heeft zijn daad overleefd en is naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Op sociale media circuleert een afscheidsbrief die de man zou hebben verspreid. Daarin verklaart hij dat hij tot zijn daad besloot ,,om de politiek wakker te schudden”. ,,Zo jammer dat het zo moet, ik was zo graag bij jullie gebleven. Ik vraag jullie ga door met de strijd voor legalisering.”

De man sprong tijdens een debat over georganiseerde criminaliteit van de publieke tribune met iets om zijn nek dat aan de tribune was vastgebonden. Op beelden is te zien hoe de man door twee hulpverleners wordt verzorgd in de plenaire zaal.Aangeslagen

Kamerleden die het zagen gebeuren, zijn zeer aangeslagen. ,,Het heeft natuurlijk impact als zoiets gebeurt”, zei Kamervoorzitter Khadija Arib, die hen even na het voorval heeft gesproken. ,,Ik hecht eraan om op te merken dat door zeer lovenswaardig optreden van verschillende personen die in de zaal aanwezig waren, erger is voorkomen.”

Het debat werd onmiddellijk stilgelegd en de vergaderzaal ontruimd. De zaal werd afgeschermd voor nieuwsgierige blikken en de uitzending ging op zwart. De vergaderingen die de rest van de dag gepland stonden, zijn afgelast.

De Groenloër bivakkeerde al geruime tijd voor het Kamergebouw om aandacht te vragen voor zijn zaak. Hij was veroordeeld voor het bezit van wietplanten, maar vond dat onterecht. ,,Ik ben gewoon een goedwillende burger die misleid is door de overheid”, zei hij tegen De Gelderlander