Stad van Vrede, Recht en Wiet

Uit onderzoek is gebleken dat het roken van wiet je kortetermijngeheugen aantast. Klinkklare onzin. Straks gaan ze nog beweren dat het roken van wiet je kortetermijngeheugen aantast.

 

Legalisering van de wietteelt is al te lang in de droomfase blijven hangen. De doe-fase brak maar niet aan – da’s meestal als je stoned bent. Nu komt het er toch van: het nieuwe kabinet wil experimenteren met legaal gekweekte wiet. Die hebben ze zelf al uitgeprobeerd tijdens de coalitieonderhandelingen. Anders kom je niet op de proppen met ‘Vertrouwen in de toekomst’ als strijdkreet. Die waren volledig uit hun kneiter. ‘Goed spul, Buma!’ roept Gert-Jan Segers van de Unie van Christenen van onder de onderhandelingstafel. ‘Van een biologische boer met christelijke waarden’, giechelde de CDA-voorman, vanachter het gordijn waar hij zich had verstopt.

Gedogen moet niet mogen. Dat heeft al veel te lang geduurd. Ondertussen verdient de misdaad jaarlijks vele miljarden die we zelf goed kunnen gebruiken. Ik begrijp dat er weerstand bestaat in de samenleving. De tegenstanders wil ik graag vragen om één voorbeeld te noemen van een vechtpartij waarbij een joint in het spel was. Die is er niet. Mensen die blowen, zijn de vredigheid zelve. Alcohol is de killer – wiet niet. Daarom is het een fantastisch idee van zowel D66 als de PvdA om de proef met legale wietteelt naar Den Haag te halen.

Ik heb altijd al gevoeld dat ons imago als ‘Stad van Vrede en Recht’ iets mankeerde. Nu weet ik het: Stad van Vrede, Recht en Wiet. Een trio is altijd beter en meer succesvol: Kwik, Kwek en Kwak, de drie musketiers of K3. De korpschef van de Nationale Politie meent dat het geen zin heeft om de proef toe te staan. Omdat de meeste wiet geteeld wordt voor het buitenland. Da’s toch juist mooi? Verkoop die shit over de landsgrenzen. En waar kan dat beter dan in onze internationale stad? Een ambassadeur voor ons nieuwe stadsproduct is er ook al: Wieteke van Dort. Zelden zo’n zacht en lief mens ontmoet. Die doet dat gewoon. Zij wordt de Haagse heldin van de cannabiscultuur, let maar op. Over twintig jaar spreken we niet meer van een joint, maar van ’n Wieteke.