Straf voor het bezorgen van wietolie

Ron Sloof bedoelde het zo goed: een thuisbezorgservice voor mensen die medicinale cannabisolie gebruiken. De rechter denkt er anders over en veroordeelde de Zoetermeerder tot een werkstraf van 200 uur.

 

Wat zou het mooi zijn, zo redeneerde de 54-jarige Zoetermeerder vorig jaar augustus, als hij het leven van patiënten die cannabisolie gebruiken om pijn te verlichten, ietsje makkelijker kon maken. Zodat ze niet meer die lange tocht – ‘met soms twee zuurstofflessen op je scootmobiel hè’ – naar een coffeeshop hoefden te maken.

Nu worden hele groepen die niet zelf naar een coffeeshop kunnen, uitgeslo­ten

Ron Sloof

Hij wist echter ook: in Nederland wordt het weliswaar gedoogd om wiet te roken, maar officieel is het nog altijd verboden. En op pad zijn met meer dan de gebruikershoeveelheid mag ook niet.

Bezorgservice

De oplossing dacht hij gevonden te hebben in een bezorgservice waarbij koeriers in coffeeshops precies de hoeveelheid kochten die ze op zak zouden mogen hebben, om deze vervolgens voor een klein bedrag thuis te bezorgen. Sloof schreef zich in bij de Kamer van Koophandel, maakte een website, schreef de pers aan, seinde de politie in en stapte naar de burgemeester. ‘Bring2me’ noemde hij de bezorgservice.

Maar het Openbaar Ministerie dacht er anders over. Volgens de aanklager is en blijft het wiethandel, ook als er steeds maar kleine hoeveelheden tegelijk worden meegenomen. Met Bring2me zette hij daarom een criminele organisatie op. De rechter is daar in meegegaan en heeft Sloof veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. ,,Door zijn handelwijze heeft hij niet alleen bijgedragen aan het creëren van aanbod aan softdrugs, maar ook bijgedragen aan de instandhouding van het bijbehorende criminele circuit.” Ter nuancering zegt ze wel dat het ‘Nederlandse coffeeshopbeleid niet evident inzichtelijk is’.

Sloof gaat in hoger beroep. ,,Ik wil graag dat er duidelijkheid komt wat nu wel en niet mag. Nu worden hele groepen die niet zelf naar een coffeeshop kunnen, uitgesloten.