Tilburgse hoogleraar: ‘Niemand met verstand van legalisering wiet in adviescommissie’

TILBURG – Het experiment met de verkoop van legaal geteelde wiet gaat gepaard met een voorlichtingscampagne over de risico’s. Dat schrijft de Volkskrant op basis van het conceptwetsvoorstel dat de legale teelt mogelijk moet maken. Het experiment gaat vijf jaar en twee maanden duren en begint op zijn vroegst eind 2019.

 

Op de verpakking van de wiet zal de samenstelling staan, de hoeveelheid van de werkzame stof en een uitleg over de gezondheidsrisico’s, aldus de Volkskrant.

De telers die de wiet gaan kweken worden geworven via een openbare aanbesteding en de kweek vindt onder toezicht plaats. ,,Het gaat om een kostbaar product dat onder geen beding mag weglekken naar het criminele circuit”, citeert de krant uit het wetsvoorstel.

Reactie Tilburgse hoogleraar

Volgens de Tilburgse strafrechtexpert Cyrille Fijnaut is het experiment in strijd is met internationale verdragen. ,, ,,Die bieden geen ruimte voor de productie van verboden drugs voor recreatieve doeleinden”, zegt hij in de krant.

,,Voor zover ik kan zien is er niemand bij die aantoonbaar verstand heeft van mogelijke effecten van legalisering op zwarte markten, van de teelt en handel in wiet in Nederlandse setting, dan wel ervaring heeft met de opzet van dit soort experimenten.”