Van der Steur legt onderzoek legale wietteelt naast zich neer

De minister ziet naar aanleiding van het onderzoek geen reden om het coffeeshopbeleid aan te passen.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) arriveert in de Tweede Kamer voor aanvang van een debat.Foto Bart Maat / ANP 

Minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) legt het onderzoek naar legalisering van wietteelt en -handel naast zich neer. In de studie komt naar boven dat het internationaal recht ruimte biedt voor legalisering van wiet. Op basis van mensenrechtenverplichtingenzouden overheden verplicht kunnen worden de wietteelt gereguleerd toe te staan. De minister ziet geen reden om het huidige coffeeshopbeleid aan te passen, schrijft hij dinsdag als antwoord op Kamervragen van de SP en D66.

In de studie van juristen Piet Hein van Kempen en Masha Fedorova van de Radboud Universiteit Nijmegen is gekeken naar vier mensenrechtenverdragen, waaronder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De onderzoekers vinden het “goed en ook best verdedigbaar” dat regulering voor recreatief gebruik “onder omstandigheden als een positieve verplichting tot bescherming van de mensenrechten geldt”. Het recht op gezondheid en de rechten op privéleven en tegen onmenselijke behandeling bieden hiervoor steun.